[miercuri, 14 aprilie] La doisprezece ani

Probabil că Isus a fost încântat când a împlinit doisprezece ani și a mers pentru prima dată împreună cu familia ca să celebreze marea sărbătoare anuală de Paști la Ierusalim

Cu un mare interes, Isus i-a urmărit pe preoți și a văzut mielul însângerat pe altarul de jertfă. S-a rugat împreună cu ceilalți închinători în timp ce norul de tămâie se înălța din altarul auriu dinăuntru.

Puțin câte puțin, Isus a început să înțeleagă mai multe despre adevăratul sens al ceremoniei de Paști; voia să fie singur ca să Se gândească la asta. Era sigur că ceea ce văzuse avea ceva de-a face, într-un mod foarte special, cu El.

Bineînțeles, totul era despre El. Duhul Sfânt Îl pregătea pentru lucrarea vieții Lui, care avea să ducă la jertfirea vieții Sale, la fel ca mielul însângerat pe care l-a văzut pe altar.

Când s-au terminat slujbele de Paști, familia lui Isus a plecat, neștiind că El nu era în grupul lor de călători. Fuseseră atât de ocupați să vorbească între ei încât uitaseră de El. Când au descoperit, în cele din urmă, că lipsea, s-au grăbit să se întoarcă la Ierusalim ca să-L caute.

Îl pierdem noi din vedere pe Isus când suntem ocupați discutând și distrându-ne cu prietenii? Dacă se întâmplă asta, ar putea dura ceva timp ca să-L găsim și ca să-L avem din nou în inimile noastre. Haideți să nu uităm niciodată de Isus.

Isus Se dusese într-o încăpere specială din templu, unde rabinii își țineau cursurile. Când i-a întrebat politicos ce spuseseră profeții despre Mesia, aceștia și-au dat seama că era un băiat profund.

Rabinii I-au spus că Mesia avea să fie un împărat măreț și plin de putere. Dar când Isus i-a întrebat despre profeția lui Isaia, care menționa că Mesia avea să fie Mielul lui Dumnezeu care Își va da viața, rabinii au început să-I pună ei întrebări.

Răspunsurile lui umile din Scriptură i-au ajutat să înțeleagă adevărurile pe care nu le văzuseră niciodată mai înainte. Dacă ar fi acceptat aceste lucruri, ar fi putut conduce poporul la o mare reformă. Însă nu au făcut-o. Ce lucru trist!

Ce s-a întâmplat când părinții lui Isus L-au găsit în cele din urmă în templu, după trei zile? Luca 2:47-50 Isus știa că adevăratul Său tată nu era Iosif, chiar dacă acesta din urmă se îngrijea cu iubire de El. Tată Său adevărat era Dumnezeu, dar Iosif și Maria ajunseseră să se gândească la El ca la fiul lor și uitaseră ce comoară le fusese încredințată.

Aplicație: Isus avea aproximativ 12 ani când a stat de vorbă cu acei lideri religioși. De aceea L-au ascultat. Ei erau mult prea mândri ca să stea să-i asculte pe adulți vorbind. Acest lucru demonstrează că Dumnezeu poate folosi tineri smeriți pentru a mărturisi adevăruri biblice oamenilor care poate că n-ar sta să-l asculte pe pastor.