[joi, 1 aprilie] Irod cel Mare

După ce Roma a cucerit regatul independent al evreilor, urmașii macabeilor au avut permisiunea să se ocupe în continuare de guvernare aproximativ 26 de ani. Apoi, rege al Palestinei a devenit un bărbat numit de romani. Numele acestuia era Irod.

Acest Irod nu era evreu, ci provenea din neamul edomiților din sudul Palestinei, care au fost obligați să accepte religia evreiască. Edomul fusese redenumit Idumeea, iar edomiții dintre care provenea și Irod erau numiți idumeni.

Deoarece trăiau în Palestina și acceptaseră religia evreiască, aceștia făceau parte de fapt din poporul evreilor. Bunicul lui Irod fusese numit guvernator al Idumeei de unul dintre regii macabei; iar tatăl lui Irod avusese un rol important în guvernarea întregii țări, după ce au cucerit-o romanii.

Irod a încercat să popularizeze cultura greacă oriunde putea. A construit piste de curse și săli de sport pentru jocuri grecești. A reconstruit o cetate lângă mare și a numit-o Cezareea, în onoarea împăratului roman. Această cetate este menționată de câteva ori în Noul Testament. Cea mai importantă lucrare a lui Irod a fost reconstruirea templului în Ierusalim. Acest lucru a fost făcut fără întreruperea serviciilor de la templu, astfel încât a părut mai mult o lucrare de reparare. Însă clădirea și curtea din jurul templului au fost mărite de două ori față de zona ocupată de vechiul ansamblu.

Datorită acestor proiecte și prosperității aduse în Palestina, precum și pentru că exercita control asupra grupărilor aflate în dispută în țară, el a primit denumirea de Irod cel Mare. Acesta însă era un om gelos, suspicios și foarte crud. El știa că evreii îl urăsc și aveau să se bucure la moartea lui.

Prin urmare, când a îmbătrânit și a considerat că nu mai avea mult de trăit, i-a băgat la închisoare pe toți conducătorii evrei. Aceștia urmau să fie uciși la moartea lui, astfel încât să fie plângere în țară, și nu bucurie. Numai că nu au fost uciși, ci, după moartea lui Irod, au fost eliberați, adică în vremea când Iosif, Maria și bebelușul Isus se aflau în Egipt.

Aplicație: Irod a fost primul rege roman care a domnit la Ierusalim și a pretins tronul lui David, locuind într-un palat din Ierusalim. Dacă oamenii ar fi studiat cu atenție profețiile, precum cea din Geneza 49:10, nu ar fi trebuit să-și dea seama că era timpul să Se nască Silo, adică Mesia? Dacă studiem profețiile acum, vom fi pregătiți pentru a doua venire a lui Isus?