[miercuri, 31 martie] Macabeii

Tatăl care a decis să lupte împotriva lui Epifanul a murit în curând, iar fiul lui, Iuda, a ajuns conducător. El și-a ales numele de Macabeul, iar după aceea, întreaga familie a fost numită Macabeu. Despre aceștia au fost scrise două cărți – Prima și A Doua Carte a Macabeilor – care sunt incluse în Bibliile Romano-Catolice.

După ce și-a înfrânt de două ori inamicul, Iuda a refăcut templul din Ierusalim și l-a purificat. Altarul pe care Epifanul sacrificase porci cu trei ani înainte a fost înlocuit cu unul nou.

Apoi, într-o zi de iarnă – probabil în decembrie –, templul refăcut și noul altar au fost consacrate. A avut loc o mare sărbătoare cu muzică și strigăte de laudă aduse lui Dumnezeu. Pe noul altar au fost sacrificați miei, iar slujbele obișnuite de la templu au fost reluate.

Evreii continuă să sărbătorească în fiecare an această festivitate, începută cu atât de mult timp în urmă pe timpul macabeilor. Ea se numește Praznicul Înnoirii Templului în Noul Testament. Ioan 10:22

În prezent, aceasta se numește Hanuka. Acest cuvânt se traduce prin „sărbătoarea luminilor” și îl poți găsi, de obicei, în calendarele în care sunt trecute sărbătorile. Macabeii au continuat să se lupte cu dușmanii lor și, în cele din urmă, au obținut controlul asupra a aproape toată Palestina. Unul dintre urmașii lor a distrus templul construit de samariteni la locul lor de închinare de pe Muntele Garizim. Femeia samariteancă pe care Isus a întâlnit-o la fântână a menționat asta. Ioan 4:20

După aceasta, macabeii i-au obligat pe edomiții care locuiau în sudul Palestinei să accepte religia evreiască sau să părăsească țara.

Urmașii macabeilor au condus poporul independent al evreilor timp de mai mulți ani. Însă, cu aproximativ 60 de ani înainte de nașterea lui Isus, romanii le-au invadat regatul și au preluat controlul întregii țări.