[marți, 30 martie] Antioh Epifanul

În timp ce regatele formate din fostul imperiu al lui Alexandru se luptau între ele, Roma, care ocupa teritoriul Italiei de azi, devenea tot mai puternică. Până în anul 168 î.Hr., Roma însăși a ajuns un imperiu mondial. În acest an, romanii au cucerit Grecia și Macedonia, patria lui Alexandru, protejând și Egiptul de invazia din nord.

La acea vreme, conducător la nord de Israel și Egipt era Antioh IV, sau Epifanul. După ce romanii i-au cerut să părăsească Egiptul, la întoarcere, a trecut prin Palestina, oprindu-se cu armata la Ierusalim. În timp ce se afla acolo, a adus asupra evreilor cea mai mare situație de criză, cum n-au mai trăit de pe vremea lui Haman, care a încercat să-i distrugă în timpul Împărătesei Estera, cu 300 de ani înainte.

Epifanul a încercat să-i forțeze pe evrei să renunțe la religia lor, inclusiv la Sabat, și să trăiască asemenea păgânilor. El i-a obligat să înceteze să-și aducă jertfele obișnuite lui Dumnezeu și le-a poruncit să venereze zei păgâni. Ba chiar a sacrificat carne de porc pe altarul din templul din Ierusalim, spurcându-l astfel, pentru ca evreii să nu-l mai folosească. De asemenea, le-a poruncit să ridice altare în alte locuri din Iudeea și să sacrifice porci și pe acestea. Mai mult, a comandat ca toate Scripturile lor să fie puse pe foc.

Înainte să plece, a adunat toate comorile din templu, precum și pe cele găsite în alte părți ale orașului, și le-a luat cu el. Pe lângă acestea, a luat și prizonieri. Numeroși evrei care s-au opus au fost uciși, iar mulți alții au ajuns sclavi.

Cât de multe necazuri putea să mai aducă Epifanul peste evrei? Asemenea lui Haman cu 300 de ani înainte, părea hotărât să-i distrugă, sau, cel puțin, să le distrugă religia. Dumnezeu însă a folosit-o pe Împărăteasa Estera ca să-i salveze de planul lui Haman. De data aceasta, un tată și cinci fii erau hotărâți să-i salveze de planul lui Epifanul. Aceștia i-au condus pe evrei în război împotriva armatei lui Epifanul. Vom afla mai multe despre aceasta în lecția de mâine.