[sâmbătă, 21 noiembrie]

 

 

Totuși de folos

 

Jerry s-a prăbușit pe pat, gândindu-se: „De ce nu sunt suficient de mare pentru a trăi pe cont propriu?” Furia și dezgustul îi cuprinseseră sufletul. „Atunci aș putea fi propriul meu stăpân: m-aș distra mai mult și aș lăsa-o mai moale cu religia.” Jerry și-a azvârlit noii săi pantofi
sport Reebok și s-a lungit pe pat. Câte probleme îi creaseră acești Reebok!

 

Toți băieții din echipa de baschet își luau pantofi sport Reebok pentru noul sezon. Dar erau scumpi! Alocația lunară a lui Jerry n-ar fi acoperit prețul. Iar când i-a cerut mamei un împrumut, ea i-a spus că putea să-și cumpere pantofii sport dacă nu-l deranja să trăiască luna următoare la lumina lumânării. Foarte amuzant! Aceasta nu rezolva problema lui. El știa că trebuie să-și cumpere pantofii sport imediat, pentru că echipa lui avea primul meci într-o săptămână, iar vânzătorul îi spusese lui Jerry că modelul pe care-l dorea se vinde rapid.

 

Apoi s-a ivit o ocazie. A doua zi, Jerry s-a hotărât să treacă pe la clasa dnei Stoker după ore, pentru a o întreba ceva cu privire la tema pe care i-o dăduse mai devreme. A găsit clasa goală. Dar pe catedră se afla geanta ei.

 

„Pariez că, dacă ar fi aici, dna Stoker n-ar avea nimic împotrivă să-mi împrumute niște bani”, și-a făcut Jerry grăbit socoteala, în timp ce se uita în portofelul ei. Așa că a șterpelit cu abilitate câteva bancnote.

 

Peste 30 de minute schimba bancnotele dnei Stoker cu o pereche modernă de Reebok. S-a încălțat cu ei încă din magazin. Ce senzație minunată! Desigur, Jerry plănuia să returneze banii când avea să câștige suficient. Nu trebuia decât să-i strecoare la ea pe catedră. Nimeni nu trebuia să sufere. Nimeni nu era mai deștept ca el.

 

Dar nu a luat în calcul posibilitatea de a fi descoperit. Paznicul școlii îl văzuse în clasa goală a dnei Stoker în acea zi. A fost pedepsit să muncească pentru a putea returna banii furați, nemailuând în calcul supărarea părinților.

 

Lui Jerry i-a părut rău și s-a gândit la o cale de a repara răul făcut și a găsit: să facă ceva folositor pentru… dna Jenkins.

 

– Aveți nevoie de ajutor? a întrebat-o el. Dna Jenkins a privit spre el, și zâmbetul a făcut să-i dispară zbârciturile de pe față.

 

– Păi, sigur, a exclamat ea. Ce gest drăguț! El s-a aplecat asupra junglei de buruieni și de plante înflorite.

 

– Dați-mi săpăliga și arătați-mi ce trebuie să fac, a spus el.

 

– Ești sigur? a întrebat ea, în timp ce privirea îi aluneca spre picioarele lui Jerry. Ești încălțat cu niște pantofi tare frumoși. Nu mi-ar plăcea să-i văd murdărindu-se. Jerry a zâmbit.

 

– Nu-i nimic, și i-a luat săpăliga din mână. E vremea ca pantofii aceștia să facă și ceva folositor.

 

Tu cum poți să aduci o contribuție folositoare lumii în care trăiești?

 

Enumeră zece situații în care lumea ar fi fost altfel dacă tu nu existai. Pot fi mărunțișuri sau lucruri importante, dar încearcă să incluzi lucruri care au impact asupra celorlalți. Pune lista la vedere, pentru a o continua în săptămânile următoare.