[vineri, 29 noiembrie]

 

 

Așadar, săptămâna aceasta ai învățat despre bani. Poate te gândești că ar fi momentul să trecem la partea aplicativă. Însă tu ești doar un puști și nu ai o slujbă sau venituri. Cel mai bun loc de unde să începi este sursa banilor: aceasta fiind, probabil, la părinții, bunicii, unchii tăi etc. Acum gândește-te la banii pe care îi primești și fă-ți un plan pentru a găsi o modalitate de a fi responsabil încă de pe acum, astfel încât să nu ajungi mai târziu să ai probleme cu cărțile de credit sau cu datoriile.

 

Poți vorbi despre următorul exemplu de plan cu cel care este sursa ta de bani. Folosește planul Sarei așa cum este sau modifică-l, pentru a se potrivi mai bine cu situația ta. Oricum, hotărăște-te să te ții de el.

 

Planul financiar al Sarei

 

Sara are 12 ani, iar donatorul ei îi oferă săptămânal o sumă egală cu vârsta ei. Deci, fiindcă are 12 ani, primește 12 lei, adică 48 de lei pe lună. Sara și donatorul ei au stabilit că el se va ocupa de hainele, educația și hrana ei, stabilind o limită pentru fiecare aspect. Pentru banii de buzunar, au stabilit că aceștia vor fi folosiți după cum urmează, fiind împărțiți în plicuri speciale. Lucrul acesta o ajută pe Sara să nu „împrumute” de la o categorie pentru a suplimenta o alta. La fiecare câteva luni, donatorul ei îi depune economiile într-un cont bancar. Când plicul pentru familie se îngroașă, ea îi tratează pe cei dragi cu înghețată sau pizza! Sara a strâns bani în plicul pentru misiune timp de doi ani și acum poate ajuta o fată din Bosnia să meargă timp de un an la școală prin ADRA!

 

Zecime 10%

 

Familie 20%

 

Misiune 5%

 

Daruri pentru alții 10%

 

Daruri 5%

 

Cheltuieli personale 40%

 

Economii 10%

 

După ce tu și donatorul tău întocmiți un plan de care sunteți mulțumiți, pune-l în practică timp de șase luni. Te vei simți bine să știi că ai o asemenea relație de „parteneriat” cu Dumnezeu, care îți oferă tot ce ai și încă ceva pe deasupra.