[duminică, 18 februarie]

SECȚIUNEA II


Mulți oameni deplâng faptul că ei nu știu cum să se roage. Poate că v-ați simțit astfel după ce ați auzit pe cineva care a spus o rugăciune lungă, elegantă sau când cineva a pledat scurt și din inimă. Dar incapacitatea noastră de a ne ruga cum se cuvine nu este un motiv să nu ne rugăm.

Poate că unii se întreabă: „Cum pot vorbi cu Dumnezeu dacă nu știu nici cum să vorbesc cu oamenii?” Atunci este ocazia Duhului Sfânt să producă una dintre cele mai necesare, dar mai puțin cunoscute slujiri. Duhul reformulează rugăciunile noastre și le face frumoase și elocvente. Nici măcar nu putem gândi atât de frumos precum se exprimă Duhul.

Romani 8:26 – „Și tot astfel și Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră, căci nu știm cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuși Duhul mijlocește pentru noi cu suspine negrăite.”


Cu toții am văzut un copil mic întinzând mâinile și spunând: „Mami, sus!” Nu este o exprimare completă, nu? Însă mama aude astfel: „Dragă mami, te iubesc și vreau să fiu aproape de tine. Mă poți ajuta, pe mine, bebelușul tău neajutorat, și să mă iei în mâinile tale puternice?” Desigur, aceasta este doar o mică ilustrare a modului în care Duhul ne ajută să ne rugăm. El nu schimbă cuvinte nerostite. Are ce schimba doar dacă le rostim.

Iuda pune câteva dintre gândurile acestea într-o propoziție. El arată că ne zidim prin cultivarea credinței, a rugăciunii cu puterea Duhului Sfânt și a meditării la dragostea și mila minunată cu care Isus ne salvează.

Iuda 20,21 – „Dar voi, preaiubiților, zidiți-vă sufletește pe credința voastră preasfântă, rugați-vă prin Duhul Sfânt, țineți-vă în dragostea lui Dumnezeu și așteptați îndurarea Domnului nostru Isus Hristos pentru viața veșnică.”


Ați auzit că, dacă noi Îl iubim pe Dumnezeu, toate vor lucra pentru binele nostru (vedeți Romani 8:28). Dar v-ați întrebat vreodată cum se întâmplă aceasta? Datorită rugăciunilor Duhului Sfânt. El nu trebuie să Se roage: „Dacă este voia Ta, Doamne.” Duhul cunoaște inimile și nevoile și mintea divină și faptul că este voia Lui să ne ajute. Duhul Sfânt Se roagă mereu după voia lui Dumnezeu. De aceea, toate lucrează spre binele nostru.


Romani 8:27,28 – „Și Cel ce cercetează inimile știe care este năzuința Duhului, pentru că El mijlocește pentru sfinți după voia lui Dumnezeu. De altă parte, știm că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, și anume spre binele celor ce sunt chemați după planul Său.”


Deci, următoarea dată când vă rugați, amintiți-vă că Tatăl din cer aude cea mai frumoasă rugăciune, care este în acord cu dorința Sa și la care El este încântat să răspundă. Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu cuvinte minunate, pe care nici măcar nu le-am înțelege. (Vedeți „Întrebări pentru reflecție”, Secțiunea II.)