[sâmbătă, 7 ianuarie] Neprihănirea prin credință

Eşti gata să gândeşti foarte profund? În această săptămână vom învăţa ce vrea să zică Biblia când vorbeşte despre neprihănirea prin credinţă. Acesta este studiul cel mai minunat din întreaga Biblie. Şi, ca să-l înţelegem bine, trebuie să ne întoarcem în timp cu ajutorul imaginaţiei, înainte de momentul când Satana a păcătuit.

Analiză: Imaginează-ţi că eşti un înger. Faci tot ce îţi spune Dumnezeu să faci. Te bucuri enorm de viaţa ta ca înger. Şi sursa majoră a satisfacţiei tale este conştientizarea faptului că iubitorul tău Creator este mulţumit de tine.

Calea lui Dumnezeu este singura care aduce fericire, singurul mod de viaţă. Cum ştim aceasta? Cum ştim că nu există alte căi de a fi fericit, alte căi de a trăi? Avem dovada iubirii lui Dumnezeu. Nu cumva El ascunde calea cea mai bună de ochii omului?

Fii atent cu aceste gânduri! Modul îngeresc de a trăi este modul cel mai satisfăcător de a trăi. Toate dovezile arată că Dumnezeu este incredibil de înţelept, grijuliu şi iubitor. De fapt, nu există nici măcar un dubiu ca să te poţi îndoi de înţelepciunea Lui.

Cu toate acestea, sunt doar două căi prin care să vezi că drumul trasat de Dumnezeu este superior. Una este să-L crezi pe cuvânt. Adică să trăieşti prin credinţă.

Cea de-a doua este de a experimenta alte căi pentru a vedea dacă apar fisuri în înţelepciunea sau dragostea lui Dumnezeu. Dar cine face acest lucru îşi asumă un mare risc! Dacă este singura cale calea Domnului, atunci un asemenea experiment ar putea conduce la moarte.

Neprihănirea este calea cea dreaptă. Şi, de vreme ce pentru îngeri singura cale rezonabilă de a acţiona era să-L creadă pe Dumnezeu pe cuvânt, asta înseamnă că neprihănirea a fost şi va fi mereu prin credinţă. (Trăirea prin credinţă vine de la sine pentru un înger.)

Te-ai putea întreba de ce este așa. Să gândim acum altfel. Cine ne poate spune dacă o anumită cale duce către viaţa veşnică? Singurul care ar putea face acest lucru ar fi o persoană care ar putea vedea în viitor. Numai cineva cu această capacitate ar putea să ne asigure că o anumită cale duce la viaţă, iar alta, la moarte. Şi singurul care poate vedea viitorul este Dumnezeu.

A fost mereu valabil acest lucru: dacă vrei să afli modul optim de a trăi şi de a învăţa neprihănirea, crede-L pe Dumnezeu pe cuvânt. Aceasta este credinţa. Vieţuirea prin credinţă este un lucru înţelept pentru oricine vede în Biblie dovada dragostei, a puterii, a cunoaşterii evenimentelor viitorului – caracteristici proprii lui Dumnezeu.

Aceste adevăruri sunt măreţe şi sunt poate greu de urmat. Dar sunt dovezi. Nu este evident că îngerii fie sunt chibzuiţi şi cred în Dumnezeu, fie îşi asumă riscuri neraţionale şi periculoase? Culmea ironiei este că Satana, astăzi, ca şi în vremurile străvechi, încearcă să promoveze simţământul că este o încălcare a libertăţii ca Dumnezeu să ne zică pe ce cale să mergem. Dar ce altă cale am putea alege?