[marți, 18 octombrie] Împreună cu familia White din nou

În perioada 25–28 aprilie 1872, am ținut o întâlnire californiană la Santa Rosa. Simțind o adâncă recunoștință față de Conferința Generală, am strâns 2.000 de dolari pentru un fond de obligații reciproce și am trimis banii la Battle Creek, împreună cu o invitație pentru fratele și sora White, ca să petreacă iarna anului 1872–1873 cu noi.

În timp ce studiam nevoile din câmpul lucrării, s-a convenit ca fratele Cornell și cu mine să ținem următoarele întâlniri în cort la Woodland, la douăzeci de kilometri de Sacramento. Am ajuns la Woodland pe data de 21 mai, având cazarea asigurată de judecătorul Johnson, iar a doua zi am ridicat cortul vizavi de tribunal; am anunțat întâlnirea pentru aceeași seară. Venirea noastră atât de bruscă în oraș a provocat un mare entuziasm, iar cortul s-a umplut, astfel încât oamenii stăteau pe afară.

Nu știam că William Saunders, editor al unui ziar din regiune, participase la o serie completă de prelegeri organizate la Charlotte, Michigan, în 1862, și că aproape acceptase mesajul nostru. El i-a sfătuit pe oameni, atât în privat, cât și prin ziarul regiunii Yolo, să participe la întâlniri. Au venit oameni de frunte ai orașului – șeriful adjunct, trezorierul regiunii, casierul băncii, crainicul curții de judecată și alții. În a treia duminică, de la Knight’s Landing a sosit un tren special cu oameni veniți să participe la întâlnire. Deoarece pastorii ambelor biserici principale erau plecați din localitate, nu am avut nicio opoziție, iar oamenii au avut ocazia să studieze singuri.

Chiar dacă literatura era oferită gratuit, în a noua seară, crainicul curții de judecată s-a ridicat și a spus: „Acești oameni vorbesc despre lucruri care ne interesează profund. Ei nu ne-au cerut ajutor, dar am dori să facem ceva. Am de gând să fac o colectă și vreau să vă băgați adânc mâna în buzunare.” Apoi a trecut dintr-un loc în altul cu pălăria lui înaltă din blană albă de castor și a strâns 51,55 dolari. După prezentarea temei despre sigiliul lui Dumnezeu și semnul fiarei, aproape patruzeci de oameni au adoptat Sabatul. Crainicul curții s-a ridicat din nou: „Nu sunt mulțumit de colecta noastră de duminica trecută. Deși acești pastori nu aprobă, o să fac alta.” Pălăria de castor a trecut din nou de jur împrejur, adunând încă 41,10 dolari.

Într-o după-amiază, cerul s-a întunecat, în depărtare au bubuit tunetele și, în jurul orei de la întâlnirea de seară, a început ploaia. Dar atât de mare era interesul, încât s-au adunat 300 de oameni. Nimeni nu s-a neliniștit din cauza ploii abundente ce izbea pânza cortului și nici cu privire la modul în care participanții vor ajunge acasă prin întuneric, noroi și ploaie.

Când am aflat că fratele și sora White vor veni în luna septembrie și că au sugerat o întâlnire de tabără, am încheiat întâlnirile din Woodland. Era data de 15 septembrie. Întâlnirea de tabără a avut loc într-o pădure din Windsor în perioada 30 septembrie–3 octombrie. În jurul cortului principal s-au adunat 36 de corturi de camping. Erau extrem de variate! Deși unele erau corturi obișnuite, altele aveau cadre ridicate în grabă, peste care fuseseră aruncate cearșafuri sau covoare; unele erau niște cocioabe din scândură neprelucrată. Un bărbat care nu auzise de întâlnire decât cu o seară înainte a îngrămădit rame de gard între țărușii apropiați unul de altul, iar pentru ușă a folosit un șal. Din moment ce vremea era frumoasă și uscată, nimeni nu a avut de suferit. Din cele 16 predici rostite la această întâlnire, 13 au fost susținute de către fratele și sora White. Cei care au fost prezenți la Woodland și-au dorit să fie montat din nou cortul acolo pentru ca fratele și sora White să le vorbească din nou, așa că am organizat o a doua serie de întâlniri în perioada 15 octombrie–4 noiembrie.

La încheierea lucrării în San Francisco, în luna noiembrie, fratele Cornell s-a întors la Woodland ca să se ocupe de ridicarea unei case de închinare. În timp ce biserica era în construcție, am putut să folosim gratuit sala tribunalului. De la 5 decembrie 1872 până la 20 februarie 1873, fratele și sora White au locuit acasă la mine, în Santa Rosa, ținând întâlniri cu diferite grupuri din regiunea Sonoma. La data de 16 februarie 1873, ei au asistat la organizarea Bisericii (Conferința California) în sala noastră de ședințe din Bloomfield. Șapte biserici au primit votul să intre în Conferință, iar numărul celor ce păzeau Sabatul s-a ridicat la 238.