[marți, 16 august] Chemat în California

Înainte de 1868, adventiștii de ziua a șaptea și-au limitat eforturile la partea de nord-est a Statelor Unite. La sfârșitul anilor ’50, doamna Morehouse a acceptat adevărul în Missouri și, împreună cu familia ei, a făcut o călătorie de cinci luni cu o căruță trasă de boi pentru a se stabili în apropiere de Pendleton, Oregon.

Doamna Morehouse a fost prima adventistă de ziua a șaptea de la vest de Munții Stâncoși. Ea a apelat frecvent la Battle Creek cerând să-i fie trimis un lucrător misionar. Solicitările ei au primit răspuns în Review: „Aveți răbdare. Vor veni și lucrătorii, dar nu încă.”

În primăvara anului 1859, Merritt G. Kellogg, fratele vitreg al doctorului J.H. Kellogg, a părăsit Michigan cu o echipă de căutători de aur. După o călătorie de cinci luni, a ajuns la San Francisco, unde s-a angajat ca tâmplar pe un salariu bun. Cam prin 1864, J.W. Cronkite, un pantofar, a plecat din Michigan spre San Francisco, făcând o escală în Isthmus, unde se gândea să se întrețină singur practicându-și meseria și să ofere broșuri pentru a face și lucrare misionară. Acești câțiva oameni aveau întâlniri de Sabat în casa lui B.G. St. John, un prieten baptist. Nerăbdător să vadă mesajul proclamat public, aceștia au strâns 133 de dolari în aur, pe care i-au trimis la Battle Creek alături de o solicitare serioasă pentru un predicator.

În timpul iernii anilor 1867–1868, Domnul mi-a dat o serie de vise despre lucrarea din California. Am visat că iau un vas din New York până la Isthmus, după care luam un alt vas în direcția California, unde organizam întâlniri în cort. În visele mele din iarna aceea, cred că am făcut acea călătorie via Isthmus de cel puțin douăzeci de ori. Cam în același timp, D.T. Bourdeau și-a simțit mintea instruită într-un mod asemănător. Era atât de sigur că va fi trimis să facă lucrare într-o zonă îndepărtată, încât și-a vândut toate bunurile de uz casnic și a venit la Battle Creek împreună cu soția sa, pentru a participa la Conferința Generală din mai.

Majoritatea întâlnirilor din ultima parte a conferinței au fost dedicate pastorilor. Când a fost vorba de distribuirea forței de muncă, s-au făcut apeluri din Wisconsin și din alte câteva state. Apoi, în cele din urmă, M.G. Kellogg a cerut cu tărie să se găsească cineva care să meargă în California. Oamenii au fost uimiți, pentru că atunci California părea atât de îndepărtată, aproape în afara lumii. Fratele White le-a cerut pastorilor să-I ceară cu seriozitate Domnului să-i îndrume spre zona de care să se ocupe. Când a fost prezentat raportul, pe data de 18 mai, toți pastorii au răspuns, cu excepția mea și a fratelui Bourdeau. Fratele White a întrebat apoi: „A avut cineva convingerea să meargă în California?” Atunci m-am ridicat și mi-am prezentat pentru prima dată impresiile și visele despre California.

După aceea, fratele White a făcut următoarea observație: „Atunci când Domnul își trimite slujitorii, El îi trimite câte doi. Mai este cineva a cărui minte a fost convinsă să meargă în această zonă?” Atunci, fratele Bourdeau s-a ridicat și și-a declarat intenția și faptul că venise la întâlnire cu soția și tot ce-i mai rămăsese din averea lumească, gata să meargă oriunde l-ar îndrepta conferința. După aceea, fratele White a spus: „Frații Bourdeau și Loughborough să se roage împreună și separat în privința aceasta până când intră la tipar Review, ca să fie siguri de ceea ce crede Domnul în privința aceasta.” Ne-am rugat cu înflăcărare Domnului, iar în dimineața de 31 mai, fratele White ne-a întrebat care este decizia noastră.

Noi am răspuns într-un singur glas: „California sau nimic.” De îndată, fratele White s-a apucat să scrie un apel pentru Review, în care solicita 1 000 de dolari pentru cumpărarea unui cort ca să ne trimită în California.

Pe atunci, căii ferate ce traversa câmpiile îi lipseau 800 km ca să fie gata, așadar era necesar să mergem prin America Centrală. Am plecat de la Battle Creek în data de 8 iunie, petrecând două săptămâni în New York, unde am cumpărat un cort și provizii pentru călătorie. Tot aici m-am căsătorit cu Margaret A. Newman, iar fratele Bourdeau a fost cel care ne-a cununat.