[luni, 16 mai]

SECȚIUNEA III


Victoriile noastre cele mai mari sunt urmate, câteodată, de cele mai mari eșecuri. Acest lucru i s-a întâmplat lui Iosua după cucerirea Ierihonului. I s-a întâmplat lui Ilie după experiența de pe muntele Carmel. I s-a întâmplat și lui Asa.

Prin comparație cu invazia etiopiană, incursiunea lui Baeșa părea să aibă mai mult aerul unei încăierări. Poate că din cauza aceasta poporul a fost mult prea încrezător în sine. Nimic, însă, nu este prea nesemnificativ ca să fie nevoie de îndrumarea și de ajutorul lui Dumnezeu.

Din punctul de vedere al strategiei militare, Așa a gândit corect că, dacă Israel avea să fie atacat din nord, Baeșa urma să poarte un război pe două fronturi și avea să retragă o mare parte din armată de la granița de sud a Israelului cu Iuda. Fără să caute sfatul lui Dumnezeu, Asa a crezut că va rezolva problema cu ajutorul banilor; drept urmare, i-a plătit o avere lui Ben-Hadad, conducătorul Siriei, să atace granița nordică a Israelului.

Din punct de vedere strategic, planul s-a dovedit a fi unul genial, iar dintr-o perspectivă umană, soluția găsită de Asa a părut plină de succes. Ben-Hadad a lansat un atac pe mai multe direcții împotriva cetăților nordice, slab apărate, ale Israelului. Cum era de așteptat, Baeșa a fost forțat să se retragă din Rama. Fără îndoială, înțelepciunea militară a lui Asa a fost preamărită de lingușitorii care îl înconjoară, de obicei, pe orice conducător. Mobilizând toată Iuda, Asa a distrus fortificațiile ridicate de Baeșa, refolosindu-le pentru a înconjura Rama cu întărituri care în viitor să fie o piedică pentru regele Israelului.

Dumnezeu i-a dat profetului Hanani sarcina dificilă de a-l mustra pe Asa pentru acțiunea lui militară populară și aparent plină de succes. „Pentru că te-ai sprijinit pe împăratul Siriei, și nu te-ai sprijinit pe Domnul Dumnezeul tău, de aceea a scăpat oastea împăratului Siriei din mâinile tale” (2 Cronici 16:7).

Această relatare ne reamintește că banii nu sunt soluția problemelor vieții. Este o nechibzuință să ne încredem în bani pentru a ieși din dificultăți. Prin comparație cu victoria pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Iuda, mica „victorie” a lui Asa a fost un eșec nefericit.

În loc să aducă bogății poporului, acest război a secat teribil resursele lui Iuda, fiind folosite până și fondurile dedicate templului. Aceste fonduri sacre le-au fost date unora dintre cei mai amarnici vrăjmași ai poporului lui Dumnezeu. În loc ca planul lui Asa să scoată țara din război, în cele din urmă au condus-o într-un război prelungit, împlinindu-se ceea ce profetul i-a spus împăratului, și anume: „de acum vei avea războaie” (versetul 9).

Această solie ar fi trebuit să-l facă pe Asa să se pocăiască, însă, în loc de aceasta, el a respins spiritul profeției, s-a înfuriat pe profet și l-a băgat la închisoare (versetul 10).

În ultimii doi ani de viață, Asa s-a îmbolnăvit de picioare. Din nou, nu a căutat înțelepciunea lui Dumnezeu. Mergând împotriva programului de tratament simplu al spiritului profeției, el a urmat sfaturile doctorilor de atunci. Dumnezeu a fost dezamăgit pentru că sfatul acestora avea să-i scurteze viața lui Asa, fără să-i aducă vreo ușurare.

Cu toate că viața lui Asa ilustrează modul prin care este posibil să ai succes când ești tânăr, ilustrează, în același timp, și pericolele succesului. Din viața lui învățăm că nu putem slăbi niciodată eforturile pentru redeșteptare și pentru reformă. Trebuie să avem grijă mereu „să nu obosim în facerea binelui” (Galateni 6:9). Victoriile timpurii trebuie să fie urmate de o mai profundă dedicare și de o mai mare determinare. Încercările, indiferent că sunt mari sau aparent mici, trebuie să fie întâmpinate cu rugăciuni și cu o predare față de voia lui Dumnezeu. Noi trebuie să ne smerim inima atunci când suntem mustrați pentru ceea ce noi considerăm că sunt niște realizări imense. În final, învățăm că, atunci când sfatul experților intră în conflict cu sfatul Domnului, trebuie să urmăm sfatul Domnului, singurul care va fi de folos. (Vezi Proverbele 19:21.)

(Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea III.)

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

SECȚIUNEA I

  1. Compară cu atenție 1 Împărați 14:24 cu Leviticul 18:22, 24. Cum poți arăta din Biblie că un sodomit este cineva care practică homosexualitatea?

  1. Citește din nou pasajul din această secțiune din Mărturii vol. 5, p. 141. Ținând cont că activitatea homosexuală este explicit condamnată în Biblie, cum
    crezi că a ajuns păcatul acesta atât de răspândit în Iuda încât au trebuit depuse eforturi speciale pentru a curăța poporul de el.

SECȚIUNEA II

  1. Compară 2 Cronici 15:11 și Numeri 31:25-30. Dacă această instrucțiune a fost urmată, care este numărul total de tauri și de oi capturate în războiul etiopian?
  2. Citește articolul lui Ellen White de la paginile 62 și 63. În ce fel a aplicat ea istoria lui Asa la situația din lumea de azi?

SECȚIUNEA III

  1. Chiar dacă banii pot fi de un mare ajutor în răspândirea Evangheliei, cum ar putea fondurile ușor accesibile să împiedice acest proces?

  1. Planul de luptă al lui Dumnezeu împotriva etiopienilor (1) a adus bogății în Iuda; (2) a crescut valoarea tezaurului templului; (3) a dus la terminarea decisivă a confruntării. În ce fel a eșuat planul lui Asa împotriva lui Baeșa în fiecare dintre punctele de mai sus?

  1. Unii adventiști bolnavi au refuzat cu nechibzuință să meargă la Sanatoriul Battle Creek, la doctorul Kellogg, fiind nemulțumiți de poziția luată de acesta în anumite probleme de sănătate. (Vezi RH din 14 aprilie 1903, art. B, par. 25.) În ce aspecte crezi că lucrul acesta a fost similar cu ce a făcut Asa când a refuzat să caute îndrumare profetică pentru boala lui de picioare?