[duminică, 1 mai]

SECȚIUNEA II

Cu ceva timp în urmă, un bărbat cu o avere netă mai mare de un milion de dolari s-a gândit că poate să-și găsească cea mai bună soție prin publicitate. O rețea de televiziune a acceptat provocarea și a produs un spectacol care a făcut destul de multă senzație în momentul acela. Se numea „Cine vrea să se mărite cu un multimilionar”?

Au fost femei care au aplicat și au fost intervievate. Acest bărbat singur și familia lui au evaluat CV-urile primite și le-au luat interviuri candidatelor despre care au crezut că ar putea fi cele mai bune soții.

La sfârșitul acestei etape, bărbatul a selectat-o pe una dintre candidate și s-a căsătorit cu ea. Numai că metoda folosită a dus la luarea în râs a bărbatului de către mass-media, situație care a luat proporții când căsătoria a durat doar un weekend.

Acest domn s-ar fi putut salva de ridicol și de rușine, dacă ar fi luat în seamă îndrumarea lui Solomon, care spune că dragostea nu poate fi cumpărată cu bogății. „De ar da omul toate averile din casa lui pentru dragoste, tot n-ar avea decât dispreț” (Cântarea cântărilor 8:7).

Cum căsătoria are un asemenea impact asupra indivizilor, familiilor, comunităților umane, bisericii și națiunilor, ea nu este ignorată în Biblie. În Scriptură ne este oferit fiecare principiu necesar pentru a ne maximiza fericirea în căsătorie, iar de-a lungul paginilor ei se găsesc învățături care sunt importante de urmat, în mod special în perioada curteniei.

Cel mai lung capitol din cartea Genezei – și al cincilea ca lungime din Biblie – este relatarea poveștii de dragoste dintre Isaac și Rebeca. Printr-un studiu atent al acestui raport, pot fi extrase multe lecții importante. Isaac, fiind în vârstă de patruzeci de ani, nu era un adolescent imatur. Avea succes în afacerile lui și învățase cum să fie un soț iubitor în anii în care fusese un fiu iubitor. Implicarea lui Eliezer dezvăluie rolul pe care ar putea să-l joace părinții și prietenii evlavioși, prin prezentarea unor tineri de calitate și reunirea lor.

Acest capitol subliniază, de asemenea, importanța rugăciunii și a meditației. „Dacă bărbații și femeile obișnuiesc să se roage de două ori pe zi înainte de a se gândi la căsătorie, ei ar trebui să se roage de patru ori pe zi atunci când se pregătesc pentru acest pas. Căsătoria este ceva care vă va influența și afecta atât viața de acum, cât și cea viitoare” („Căminul adventist”, p. 71).

Relatarea vieții lui Samson dezvăluie în mod cert felul în care căsătoria ne afectează viața. Curtenia lui dezastruoasă cu filisteanca din Timna și asocierea lui cu Dalila includ numeroase lecții. Samson a ignorat interdicția Bibliei în privința căsătoriei cu idolatrii. (Vezi Deuteronomul 7:3.) De asemenea, a refuzat să asculte de părinții lui. (Vezi Judecătorii 14:3.) „Dragostea ” lui Samson pentru femeia din Timna s-a transformat repede în mânie și în ură. (Vezi Judecătorii 14:19; 15:2.)

Istoria lui Samson ne arată și impactul extins al căsătoriei. Prima căsătorie a lui Samson le-a adus multor filisteni greutăți economice prin pierderea recoltelor. (Vezi Judecătorii 15:5.) Această căsătorie, de asemenea, a dus și la multe pierderi de vieți omenești și, în final, a rezultat într-un război. (Vezi Judecătorii 14:19; 15:6,9.) Hotărârea lui Samson de a-și satisface plăcerile a fost o cale sigură de a sfârși nemulțumit de el și de alții. (Vezi Judecătorii 14:3.) Căsătoria lui Samson i-a adus tristețe, durere, probleme și ispite de a fi imoral, lucruri care puteau fi evitate în întregime.

(Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea II.)