[marți, 12 aprilie] Demascarea unei ipocrite—partea 3

După ce am ieșit din hambar pentru a merge să cinăm la casa unui frate din apropiere, femeia aceea a adunat oamenii pentru o întâlnire de rugăciune. Rezultatul a fost un balamuc total de voci ce strigau la unison: „O, Doamne! O, Doamne!”

Ea l-a rugat pe bărbatul tânăr să se roage, și ce rugăciune a fost aceea! „Doamne, ocupă-Te Tu de persecutorii noștri. Trimite o găleată de gudron, un sac de pene și un cal de lemn și scoate-i afară din oraș pe șinele de tren”. Rugăciunea a fost împânzită de multe alte expresii similare. După aceea, doamna Alcott a vorbit timp de câteva minute, fără să se refere la discursul sorei White, ci continuând să-și predice doctrina personală despre sfințire. În mijlocul cuvântării, a izbucnit cu ceea ce ea numea vorbire în limbi. Am ajuns la hambar la timp ca să aud: „Kenne kenni, kenne kenno, kenne kenne, kenne kennue”; același interjecții combinate în altă ordine. Apoi, întâlnirea ei s-a încheiat.

Era o zi fierbinte de vară și cinam într-o cameră mică. Oamenii erau înghesuiți unii în alții, iar aerul a devenit atât de irespirabil, încât sora White a leșinat. Fratele White și cu mine am înălțat rugăciuni. Binecuvântarea lui Dumnezeu s-a coborât imediat, ea recăpătându-și cunoștința, numai că imediat a fost luată în viziune. Fratele White a luat-o în brațe și a dus-o afară, printre oamenii care erau nerăbdători să o vadă astfel. În restul zilei, ne-am ocupat să învățăm adevăruri poporul.

Ceea ce urmează să relatez în continuare mi-a fost spus de către locuitorii din Vergennes, care au urmărit cu atenție cazul. În următoarea duminică de după întâlnirea noastră, doamna Alcott a ținut o întâlnire în clădirea școlii. O mulțime curioasă a venit să audă ce va spune acum. Nu a făcut nicio referire la sora White, ci a ținut un discurs cicălitor despre sfințenie. Ea a susținut că ea și tânărul erau pregătiți să pornească într-o lucrare misionară printre indienii din Highland, care locuiau la câțiva kilometri distanță.

În timp ce vorbea, un băiat indian din rezervație a trecut pe lângă casă cu arma în mână, în drum spre vânătoare. Unii dintre băieții care stăteau lângă ușă i-au cerut să vină să participe la întâlnire, deoarece vorbitoarea îi cunoștea limba. Ei i-au oferit un loc lângă ușă. De îndată ce doamna Alcott l-a văzut, a izbucnit să strige ale ei „Kenne kenni”. Indianul a privit-o o vreme, apoi, apucându-și arma, a strigat ceva și a luat-o la fugă. Băieții au fugit după el și au întrebat ce a spus femeia. El a răspuns: „Foarte rea indiana asta!”

„Dar ce a spus ea? l-au presat.

El a răspuns: „Nimic. Nu vorbește indiana!”

Fiul domnului Alcott dintr-o căsătorie anterioară s-a dus la casa tatălui său și i-a spus acestei femei ce credea despre ea. El i-a spus: „Dacă Dumnezeu te-a trimis să faci lucrare misionară la indieni, de ce nu te ocupi de asta? Nu cred că poți vorbi limba tribului. Mergi cu mine la casa interpretului, să vorbim și să fii testată?”. Ea a fost de acord și el a dus-o la interpret. „Iată o femeie care vorbește limba ta. Vreau să-mi spui ce spune”.

După ce a vorbit și s-a rugat în limbi, interpretul a spus: „Doamnă, am fost interpret pentru șaptesprezece triburi de indieni diferite și nu ați rostit niciun cuvânt indian”. Astfel s-a încheiat influența ei în Vergennes.

Cu puțin timp înainte de a părăsi orașul, tânărul prieten a recunoscut: „Ceea ce a spus doamna White despre noi este în întregime adevărat – foarte adevărat!”.