[luni, 11 aprilie]

SECȚIUNEA III


Unul dintre cele mai mărețe lucruri pe care îl poți face pentru un prieten este să-i oferi un sfat bun. Pentru aceasta este nevoie de prieteni. Solomon a spus: „Dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten” (Proverbele 27:9).

Câteodată, sfatul unui prieten doare, la fel ca o injecție pe care ți-o face doctorul. Dacă vrem prieteni buni, trebuie să fim dispuși să primim sfaturi dureroase.

Împăratul David avea nevoie de un prieten adevărat. El făcuse păcate grave adăugând crima la adulter. Profetul Natan, prietenul lui adevărat, l-a ajutat să vadă nelegiuirea faptelor lui într-un mod blând și grijuliu, însă fără să-l menajeze. David nu i-a purtat pică pentru mustrare. El a spus: „Lovească-mă cel neprihănit, căci lovirea lui îmi este bine-venită; pedepsească-mă, căci pedeapsa lui este ca untdelemnul turnat pe capul meu! Să nu-mi întorc capul de la ea” (Psalmii 141:5).

Oferind o mustrare necesară la timpul, în locul și în maniera potrivite, Natan a fost asemenea lui Hristos. Isus a spus: „Eu mustru și pedepsesc pe toți aceia pe care-i iubesc. Fii plin de râvnă dar și pocăiește-te!” (Apocalipsa 3:19).

Când studiem Biblia și Spiritul Profeției, primim sfaturi de mare ajutor de la profeți. Chiar dacă aceștia nu mai sunt în viață, solia lor încă ne vorbește și trebuie doar să ascultăm. (Vezi Evrei 11:4).

Chiar dacă este necesar câteodată să oferim critici constructive, nu vom avea mulți prieteni dacă ne vom vedea ca niște „editori” ai celor din jur. Când observăm lipsurile tuturor celor din jur, suntem în general orbi la ale noastre. Unor astfel de oameni, Isus le-a spus: „De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tău și nu te uiți cu băgare de seamă la bârna din ochiul tău? Sau cum poți zice fratelui tău: ‘Lasă-mă să scot paiul din ochiul tău’ și, când colo, tu ai o bârnă într-al tău? Fățarnicule, scoate întâi bârna din ochiul tău, și atunci vei vedea deslușit să scoți paiul din ochiul fratelui tău” (Matei 7:3-5).

Urechile ne pot aduce mai mulți prieteni decât buzele, care mai degrabă îi pot face pe prieteni să se despartă. Bârfele și relatările jignitoare distrug dragostea și încrederea prietenilor. Prin doar câteva cuvinte nechibzuite, sentimentele pot fi profund rănite. Așadar, cum putem să păstrăm un bun prieten? Când vedem lipsurile în prietenii noștri, ultimul lucru pe care am vrea să-l facem ar fi să le spunem despre slăbiciunile lor. În loc să bârfim despre acestea, mai bine ne rugăm pentru ei. (Vezi 1 Ioan 5:16).

Solomon a scris și despre acest aspect: „Cine acoperă o greșeală caută dragostea, dar cine o pomenește mereu în vorbirile lui dezbină pe prieteni” (Proverbele 17:9). „Omul neastâmpărat stârnește certuri și pârâtorul dezbină pe cei mai buni prieteni” (Proverbele 16:28).

În concluzie: „Prietenul adevărat iubește oricând” (Proverbele 17:17). Dragostea adevărată a unui prieten „nu va pieri niciodată” (1 Corinteni 13:8). Când suntem prieteni buni, vom fi întotdeauna la dispoziția prietenilor noștri, gata să-i ajutăm pe cei care au nevoie – indiferent că e nevoie să muncim manual, să ascultăm doar, să dăm un exemplu de neprihănire sau să spunem un cuvânt de corectare, chiar și atunci când pare incomod să o facem.

Prietenii buni sunt ca nestematele. Și tu poți fi așa.

(Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea III.)

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

SECȚIUNEA I

  1. În lecție se face precizarea că „prietenia de cea mai înaltă calitate…, își are originea în lucrarea curajoasă și din toată inima făcută pentru Dumnezeu”.
    Gândește-te la prietenii care îți sunt cei mai apropiați acum — cei cu care vorbești și cu care faci cele mai multe lucruri. Cum v-ați împrietenit?

  1. Alege câțiva dintre cei mai buni prieteni și evaluează-le cu sinceritate influența asupra ta. Te încurajează să-L iubești pe Dumnezeu și să-I slujești? Te
    încurajează să îți cinstești părinții și să îți respecți profesorii?

Ai prieteni care nu te ajută să fii o persoană mai bună?
Dacă se întâmplă să fie așa, ce ar trebui să faci acum sau la un moment în viitor în legătură cu situația aceasta? Psalmii 1:1; Proverbele 4:14,15

SECȚIUNEA II

  1. Cum l-au ajutat pe Pavel prietenii lui? Coloseni 4:10; 2 Timotei 1:16,17
    Să fii un bun prieten înseamnă doar să vă distrați împreună?
    Care este semnificația unei prietenii adevărate?

  1. Prezintă câteva modalități specifice în care poți implementa sugestia oferită în ultimul paragraf al acestei secțiuni. Iacov 1:19

SECȚIUNEA III

  1. Gândește-te la câteva dintre lipsurile și defectele pe care le-ai observat la prietenii tăi. Pe care ar fi cel mai bine să le treci cu vederea? Matei 7:3-5
    Cine are nevoie de critici constructive, iubitoare și pline de tact?