[luni, 4 aprilie]

SECȚIUNEA III

Există o mare diferență între copil și adult. Copiii sunt inconștienți cu privire la multe pericole și au nevoie de protecție. Bebelușii nu pot spune în mod credibil care este diferența dintre bine și rău. (Vezi Deuteronomul 1:39.) Ei au nevoie mereu de cineva care să-i îndrume. Cu cât este copilul mai mic, cu atât mai mult trebuie să ne simplificăm cuvintele atunci când comunicăm cu el.

Vine, însă, o vreme când va trebui „să nu mai fim copii” și „să creștem în toate privințele” (Efeseni 4:14,15). Cu toate că există boli rare care ne pot stagna creșterea și dezvoltarea fizică normală, maturitatea sosește automat și natural. Pavel își amintește propria experiență astfel: „Când eram copil, vorbeam ca un copil, simțeam ca un copil, gândeam ca un copil” (1 Corinteni 13:11). Devenind adult, Pavel nu a mai folosit „vorbirea copilăroasă”, nu mai avea doar atenția de moment și nu mai era atras de obiecte sclipitoare și de fleacuri.

Oricum, mai există o creștere, care nu are loc automat și care necesită o alegere activă din partea noastră. Pavel explică, mai departe: „Când m-am făcut om mare, am lepădat ce era copilăresc” (1 Corinteni 13:11). Unii tineri nu reușesc să renunțe la căile copilărești. Astfel de tineri au o dezvoltare spirituală întreruptă și pot rămâne copilăroși toată viața lor. Aceștia se ocupă de frustrările mici și de supărările mărunte asemenea copiilor. Ei au nevoie de recompense imediate, ca să fie fericiți și mulțumiți, și nu pot să facă față în cazul amânărilor. Acționează ca niște copii, dar așteaptă să fie tratați ca niște adulți.

Chiar și membrii bisericii pot fi așa! Dumnezeu S-a plâns astfel în Ieremia 4:22 – „Căci poporul Meu este nebun, nu Mă cunoaște; sunt niște copii fără minte și lipsiți de pricepere; sunt meșteri să facă răul, dar nu știu să facă binele”.

Din moment ce este atât de important să devenim adulți maturi, atunci de ce a spus Isus: „Adevărat vă spun că, dacă nu vă veți întoarce la Dumnezeu și nu vă veți face ca niște copilași, cu niciun chip nu veți intra în Împărăția cerurilor” (Matei 18:3)? Isus nu a spus că trebuie să devenim doar ca niște copii, ci ca niște copilași. Ce a vrut să spună?

Pavel explică: Fraților, nu fiți copii la minte, ci la răutate fiți prunci, iar la minte, fiți oameni mari” (1 Corinteni 14:20). Pruncii nu știu multe despre răutate și, pe cât posibil, și noi trebuie să fim ignoranți în ale răului.

Mai târziu, Pavel a spus: „Urmați dar pilda lui Dumnezeu ca niște copii preaiubiți” (Efeseni 5:1). Copiii îi privesc pe cei cu care sunt și apoi încearcă să-i imite. La fel ca ei, ar trebui să studiem cum este Dumnezeu și să-L imităm. El îi tratează pe toți cu bunătate, trimițând raze de soare chiar și peste cel nelegiuit. Noi trebuie să-I copiem exemplul (Matei 5:43-48).

Spiritul profetic rezumă ce a spus Hristos astfel: „Simplitatea copilașului, uitarea de sine și iubirea sa plină de încredere sunt însușiri pe care Cerul le apreciază. Acestea sunt caracteristicile adevăratei măriri” („Viața lui Iisus”, p. 437).

(Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea III.)

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

SECȚIUNEA I

  1. Care este legătura dintre Luca 6:43,44 și Proverbele 20:11?

Gândește-te cu atenție la faptele tale — atât publice, cât și private. Ce spun ele despre tine?


  1. Scrie despre un fiu sau o fiică din Biblie care a ales să se poarte nechibzuit și despre efectul acțiunilor sale asupra părinților.

Scrie despre un fiu sau o fiică din Biblie care a ales să se poarte cu înțelepciune și despre efectul acțiunilor sale asupra părinților.

SECȚIUNEA II

  1. Citește primul paragraf de la pagina 119 din cartea Educație. Ce putem învăța din faptul că nufărul rămâne o floare curată, deși trăiește într-un mediu
    murdar?

  1. Citește primul paragraf de la pagina 573 din cartea Patriarhi și profeți. Cum s-a raportat Samuel la fiii cei răi ai lui Eli?

  1. Cu toții suntem victimele influențelor rele, din când în când. Cum poți aplica lecțiile de la întrebările anterioare pentru a te ajuta să rămâi curat sufletește?

SECȚIUNEA III

  1. Ai un frate mai mic sau o soră mai mică? Dacă da, enumeră câteva moduri în care te copiază. Sau povestește despre câteva moduri în care chiar tu ai copiat oameni din jur.
    Cum Îl poți imita mai bine pe Dumnezeu?