[duminică, 27 februarie]

SECȚIUNEA II

În călătoria lor misionară, discipolii au descoperit secretul bucuriei lui Hristos. „Era bucuria lui Hristos să-i ajute pe cei care aveau nevoie de ajutor, să-i caute pe cei pierduți, să-i salveze pe cei ce pier, să-i ridice pe cei căzuți, să-i vindece pe bolnavi, să le spună cuvinte de simpatie și consolare celor întristați și tulburați… Cu cât facem mai multe pentru alții, cu atât mai mare va fi dragostea noastră pentru lucrare, precum și încântarea de a-L urma pe Stăpân” („Colporteur Ministry”, p. 46).

Lucrând pentru alții, obținem o mare satisfacție; totuși, putem să avem parte și de mari îngrijorări. În timp ce lucra pentru salvarea noastră, Însuși Isus ajungea să fie extenuat fizic; așadar, El cunoaște nevoile lucrătorilor credincioși și știe cum să le ușureze poverile. Acest lucru este ilustrat de felul cum i-a ajutat pe discipoli la sfârșitul călătoriei lor misionare, când aceștia au aflat niște vești triste. Marele predicator, Ioan Botezătorul, era mort. Când s-au gândit la moartea tragică a acestui profet, au devenit lucizi în privința propriului viitor. Erau și obosiți după recenta lucrare misionară. Văzându-le oboseala și tristețea, Isus i-a invitat să vină și să se odihnească. „Apostolii, când s-au întors, au istorisit lui Isus tot ce făcuseră. El i-a luat cu Sine și S-a dus la o parte, lângă o cetate numită Betsaida” (Luca 9:10).

Biblia ne vorbește și despre alte călătorii misionare. Prima călătorie misionară a lui Pavel a durat aproximativ doi ani și jumătate. El a luat un tânăr, Ioan, zis și Marcu, să-l însoțească. Acesta provenea dintr-un cămin creștin dedicat, care locuia în casa pe care biserica timpurie o folosea pentru adunările de rugăciune, rugăciuni care au avut ca rezultat eliberarea lui Petru din închisoare, scăpându-l de la moarte.

Chiar dacă Ioan, zis și Marcu, a fost probabil încântat să meargă în călătoria misionară, a trebuit să învețe multe despre această lucrare. În curând, Pavel și tovarășul lui au avut de-a face cu persecuția și au ajuns în situații ce le puneau viața în pericol. Ioan, zis și Marcu, învins de frică, s-a întors acasă. E greu de imaginat că acesta a fost un mod favorabil de a începe o viață în slujba misiunii. Dumnezeu are nevoie de oameni care, spre deosebire de Marcu, vor răzbate în ciuda dificultăților severe.

„Dumnezeu cheamă oameni… care vor persevera în ciuda descurajărilor și a lipsurilor, oameni cu zelul, hotărârea și credința care sunt absolut necesare în lucrarea misionară” (Slujitorii Evangheliei, p. 434).

Mai târziu, Ioan, zis și Marcu, a vrut să meargă într-o a doua călătorie misionară. Barnaba dorea să-i dea tânărului o a doua șansă, dar Pavel nu credea că acesta are curajul și determinarea necesare pentru a fi misionar.

După abandonul lui Ioan, zis și Marcu, lui Pavel i-ar fi fost de ajutor să revadă istoria călătoriei misiune a lui Iona. Asemenea lui Ioan, zis și Marcu, Dumnezeu l-a chemat pe Iona să meargă într-o călătorie misionară la păgâni. „Cuvântul Domnului a vorbit lui Iona… astfel: «Scoală-te, du-te la Ninive»” (Ioan 1:1,2).

Dar misionarul avea nevoie să fie misionar! Asemenea lui Ioan, zis și Marcu, și Iona a fugit de sarcina lui. În Scriptură, este relatată apoi istoria cunoscută a fugii lui Iona, care, în cele din urmă, a ajuns să fie înghițit de o balenă.

Cu toate acestea, nu trebuie ratată următoarea parte a istoriei lui Iona. Dumnezeu nu a renunțat pur și simplu la Iona când acesta nu a răspuns primei chemări în slujba misiunii. Dumnezeu a permis circumstanțelor să-l smerească pe Iona, iar după aceea i-a dat o a doua șansă: „Cuvântul Domnului a vorbit a doua oară lui Iona astfel: «Scoală-te, du-te la Ninive»” (Iona 3:1,2).

Ioan, zis și Marcu, a mers în alte călătorii misionare. El a învățat din greșelile lui și a ajuns un misionar eficient. Cu toții am fost binecuvântați de slujirea în misiune a lui Iona și a lui Ioan, zis Marcu, deoarece amândoi au scris cărți în Biblie. Data viitoare când citiți un pasaj din Iona sau Marcu, amintiți-vă cât de important este să le dați altora o a doua șansă.

Dacă sunteți capabili, este minunat să mergeți în călătorii misiune. Trăiți bucuria slujirii și puterea de a lucra cu Dumnezeu pentru a-i ajuta pe alții.