[sâmbătă, 19 februarie] Convertirea și nașterea din nou

SECȚIUNEA I


Putem să învățăm multe despre adevărul lui Dumnezeu din natură. V-ați gândit vreodată la faptul că fiecare pasăre se naște de două ori? Prima dată este născută ca ou și nu are cine știe ce viață.

Bineînțeles, la puțin timp după ce inima ei începe să bată, îi cresc penele, iar ciocul i se întărește. Dar nu a zburat niciodată și nici nu a ciripit cu voioșie la răsărit. De fapt, nu a văzut încă niciun răsărit. Întreaga ei viață dinainte de eclozare este petrecută la adăpost, într-o cochilie mică.

Multe păsări nu trec nici măcar de stadiul acesta. Dacă vreun șarpe găsește cuibul, ar putea sfida atacul disperat al părinților cu pene și ar putea mânca fiecare ou. Pentru ca un pui de pasăre să se bucure vreodată de viață, trebuie să se nască din nou. Într-un mod diferit, acest lucru este adevărat și pentru oameni. „Drept răspuns, Isus i-a zis [lui Nicodim]: «Adevărat, adevărat îți spun că, dacă un om nu se naște din nou, nu poate vedea Împărăția lui Dumnezeu»” (Ioan 3:3).

Lui Nicodim nu i-a plăcut ideea că ar putea să nu fie destul de bun pentru cer și s-a făcut că nu înțelege. L-a întrebat pe Isus dacă era într-adevăr necesar ca un om să intre înapoi înăuntrul mamei lui. Numai că această întrebare ridicolă a arătat doar că Nicodim nu înțelegea convertirea.

Voi o înțelegeți?

Mulți oameni se așteaptă ca atunci când sunt convertiți să simtă ceva foarte incitant sau să aibă sentimente speciale. Dar acest lucru nu este necesar.

Dumnezeu vrea ca puterea convertirii Lui să coboare peste voi chiar acum. Nu trebuie să fiți un om care vine săptămânal la biserică, dar a cărui viață nu s-a schimbat, ci poate a devenit mai rea. Aveți nevoie de o inimă nouă.

„Ce este inima nouă? Este mintea nouă. Ce se găsește în minte? Voința. Unde se află voința ta? Este ori de partea lui Satana, ori de partea lui Hristos. Acum depinde de tine. Îți vei oferi voința lui Hristos? Aceasta înseamnă să ai o inimă nouă. Este voința nouă, mintea nouă. «O să vă dau o inimă nouă.» Haideți să începem de aici!

Convertirea este nu doar simplă, ci foarte simplă. Haideți să începem chiar de aici să intrăm în Împărăția cerului. Cum? Ca un copil mic. Cât se poate de simplu… Cel mai bine este să vă predați mintea lui Isus Hristos… și să faceți așa cum a făcut și Matei.

Domnul Isus a venit la Matei… și i-a spus: «Matei, vino după mine. Ce a răspuns acesta? A spus cumva: «Ah, Doamne, când o să mă fac destul de bun, o să te urmez»? sau: «Ah, Doamne, când o să simt această teribilă părere de rău din cauza păcatelor mele, atunci o să vin.»

Ei bine, mulți dintre voi asta spun. Nu, Matei s-a ridicat și L-a urmat. El umbla în lumină… Atunci, ce trebuie să facem noi? Trebuie doar să credem cu simplitatea cu care o face un copil. Trebuie să ne ocupăm locul de partea Domnului și să fim copiii lui Hristos, deoarece El vrea să fim copiii Lui și El a murit ca noi să fim mântuiți; vom face noi acest lucru?” (Sermons and Talks, vol. 1, pp. 210, 211).

O pasăre se naște din nou spărgând cochilia pe dinăuntru. Partea voastră din procesul nașterii din nou este să-L alegeți pe Isus în locul înclinațiilor voastre egoiste. Dumnezeu vrea să-L urmăm. Când alegeți să-L urmați, veți beneficia de puterea lui Dumnezeu și veți fi născuți din nou. E simplu. „Pe cât de simplu posibil.”