[duminică, 12 decembrie]

SECȚIUNEA II

Căderea bisericii creștine a început cu mult timp în urmă. Încearcă să-ți imaginezi ce s-a întâmplat. În primele secole, credincioșii erau plini de râvnă. Aceștia înduraseră o persecuție îngrozitoare. Sângele martirilor este sămânța creștinismului, după cum a scris unul dintre aceștia. Cu cât mai mult erau persecutați biserica, cu atât mai repede biserica devenea mai puternică și creștea în număr.

Dar când persecuția a încetat, numeroși oameni care nu simțiseră vreodată nevoia să-și schimbe atitudinea au început să se alăture bisericii. Deoarece aceștia au făcut unele schimbări în viața lor, au simțit și că biserica trebuia, de asemenea, să facă unele schimbări. Și, din păcate, biserica și-a schimbat loialitatea față de Dumnezeu pentru onoarea și popularitatea lumii.

Pentru a câștiga mai mulți membri, biserica a făcut treptat modificări, inclusiv adoptarea diverselor ritualuri și idei păgâne. Unii s-au gândit că dacă biserica s-ar închina lui Dumnezeu în prima zi, în loc de a șaptea zi, ar fi mai ușor pentru păgânii care se închinau soarelui să se alăture bisericii. Un astfel de raționament a dus la dezastru. Compromisul de dragul evanghelizării a ajuns să corupă și să împartă biserica. Dar nu toți a făcut compromisuri.

Acum, biserica se găsea într-o primejdie înfricoșătoare. Închisoarea, chinul, focul și sabia fuseseră binecuvântări, în comparație cu aceasta. Unii creștini au rămas neabătuți, declarând că nu puteau face niciun compromis. Alții erau în favoarea părăsirii sau modificării unor trăsături ale credinței lor și a unirii cu aceia care primiseră o parte a creștinismului, susținând că acestea ar fi mijloace pentru deplina lor convertire. Acesta a fost un timp de groază adâncă pentru urmașii credincioși ai lui Hristos. Sub mantia unui creștinism cu numele, Satana s-a strecurat în biserică pentru a corupe credința și pentru a întoarce mintea oamenilor de la Cuvântul adevărului. – Tragedia veacurilor, pp. 42, 43

Cei care au făcut compromisuri nu erau misionari; nu ascultau de Dumnezeu. Așa cum am citit în secțiunea precedentă, oamenii neascultători se împiedică de adevăr și cad în apostazie. În felul acesta, biserica primară și-a pierdut puritatea. Odată ce începi să te rostogolești pe o scară, nu este ușor să te mai oprești. Îndată ce biserica a respins autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu, nu a mai existat nicio limită pentru erorile care puteau fi tolerate sau promovate. Astfel, s-a îndepărtat tot mai mult de Dumnezeu. În acest mod, lumea a intrat în Evul Mediu Întunecat.

În timp ce o mare parte din biserică a căzut în apostazie în primele secole, unii dintre membrii ei au rămas credincioși. Grupuri precum valdenzii au rămas curate și credincioase, iar în timpul Reformei, Dumnezeu a ridicat oameni ca Wycliffe, Huss, Ieronim și Luther, pentru a aduce un potop de lumină în lume. Acești creștini credincioși au îndurat o mare persecuție în timp ce le-au dus lumina adevărului celor care se aflau într-un mare întuneric. Acest lucru i-a ajutat pe oamenii din acea perioadă, care se aflau într-o mare confuzie, să înțeleagă adevărul Evangheliei. Lucrarea lor a fost asemenea celei a apostolului Pavel, căruia Dumnezeu i-a încredințat această misiune:

Faptele apostolilor 26:18 … ca să le deschizi ochii, să se întoarcă de la întuneric la lumină și de sub puterea Satanei la Dumnezeu și să primească, prin credința în Mine, iertare de păcate și moștenirea împreună cu cei sfințiți.


Gândește-te un moment la Martin Luther, ca reprezentant al reformatorilor. Toată viața lui a învățat, iar cunoștințele lui din Cuvântul lui Dumnezeu au crescut. Perspectivele lui deveneau tot mai biblice. Dar când a murit, urmașii lui au fost mulțumiți să creadă doar ceea ce Luther a crezut.

În cele din urmă, persecuția împotriva bisericilor Reformei practic a încetat. Poți ghici ce s-a întâmplat după aceea, bazându-te pe cunoștințele despre istoria bisericii rezumate mai sus?