[duminică, 14 noiembrie]

SECȚIUNEA II

După ce Isus S-a comparat cu un păstor bun care se îngrijește cu credincioșie de turma Sa, El a vorbit despre oi. Iar ceea ce a spus despre felul în care oile identifică vocea păstorului lor ne ajută să înțelegem cum să identificăm vocea lui Dumnezeu.

Ioan 10:3-5 „Oile aud glasul lui; el își cheamă oile pe nume și le scoate din staul. După ce și-a scos toate oile, merge înaintea lor; și oile merg după el, pentru că îi cunosc glasul. Nu merg deloc după un străin, ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor.”

Cum ne vorbește Dumnezeu din postura de păstor și cum putem fi siguri că vocea Lui este cea care ne conduce cu adevărat? El ne vorbește în trei feluri:

  1. Prin Biblie:
    Dumnezeu ne descoperă voia Sa în Cuvântul Său, în Sfânta Scriptură. – Mărturii pentru biserică, vol. 5, p. 512.
  2. Prin providență:
    „Glasul Său ni se descoperă şi în lucrările providenţiale şi îl vom putea recunoaşte dacă nu ne vom îndepărta sufletul de El umblând pe căile noastre, acţionând conform voinţei noastre şi urmând îndemnurile unei inimi nesfinţite până când simţurile devin atât de confuze, încât nu mai pot să discearnă lucrurile veşnice, iar glasul lui Satana nu mai este recunoscut, ci este acceptat ca fiind glasul lui Dumnezeu”. – Ibid.
    Simțurile unui pilot care zboară în nori pot foarte repede să devină confuze. Dacă își ignoră tabloul de comandă și se bazează pe senzațiile lui, va fi în pericol să se prăbușească. În același fel, creștinul care se bazează pe propria înclinație va deveni foarte confuz și se va afla într-un mare pericol de a face o greșeală serioasă. Pentru a fi conduși de vocea lui Dumnezeu, trebuie să-I predăm controlul asupra tuturor aspectelor vieții noastre. Dacă ne supunem autorității Lui pentru a ne conduce viața în orice, El ne va călăuzi.
    Proverbele 3:6 „Recunoaște-L în toate căile tale, și El îți va netezi cărările”.
    „Învățătura acestui Cuvânt este exact ceea ce avem nevoie, indiferent de circumstanțele în care ne aflăm. Este o regulă suficientă a credinței și a practicii; căci este vocea lui Dumnezeu care vorbește sufletului.” – „The Review and Herald”, 15 decembrie 1896
  1. Prin impresionare:
    O altă cale prin care glasul lui Dumnezeu se face auzit sunt apelurile Duhului Său Sfânt, care produc impresii asupra inimii şi se manifestă în caracter. – „Mărturii pentru biserică”, vol. 5, p. 512
    Impresionarea include lucruri convingerea de păcat sau dorința de a face binele. Inimile noastre capricioase sunt incapabile să genereze asemenea convingeri și dorințe bune. De asemenea, sunt capabile să creeze impresii false și convingeri greșite. Putem fi siguri însă că hotărârea care este în acord cu Scriptura este vocea Duhului Sfânt care vorbește conștiinței noastre.
    Pentru a auzi vocea lui Dumnezeu trebuie să luăm decizia de a ne preda în totalitate Lui, fără să reținem niciun aspect al vieții noastre. Să evităm orice situație care ne poate face să ne clătinăm și să hotărâm să nu mai facem nimic care să-I displacă lui Dumnezeu. Să studiem Cuvântul lui Dumnezeu ca să aflăm ce Îl mulțumește cel mai mult. Să căutăm să învățăm ce ar vrea El să facem și ce nu. Să veghem ca Dumnezeu să deschidă și să închidă ușile oportunităților. Și să ascultăm de vocea conștiinței, care ne poate avertiza de vreun pericol ascuns în drumul nostru.