[marți, 9 noiembrie] Vasul de nescufundat

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

Secțiunea I

  1. Compară-i pe Moise și pe Daniel. Ce asemănări vezi în experiențele lor, în timpul perioadei petrecute la curțile păgâne?

  1. Daniel și cei trei prieteni ai lui au menținut cu fermitate standardele înalte ale unui creștin. Cum i-a influențat acest lucru pe împărații Babilonului și Persiei? Daniel 1, 3, 6
    Secțiunea II
  2. Să presupunem că ești într-o școală în care majoritatea oamenilor nu sunt creștini cu adevărat. Cum va face să-ți fie mai ușor în acest mediu spiritual periculos faptul că nu nu vei încerca să-ți ascunzi loialitatea față de Dumnezeu?

  1. Ce lecții poți învăța din viața lui Ieroboam care să te ajute să rămâi credincios lui Dumnezeu în timpul petrecut la școală?
  2. Citește Mărturii pentru biserică, volumul 1, pp. 303, 304, 408. Enumeră câteva modalități prin care poți să dai mărturie pentru Hristos, în loc să-L renegi, acasă și la școală.


Secțiunea III

  1. Gândește-te la exemplul lui Daniel și al prietenilor lui. De ce vrea Dumnezeu ca tinerii evlavioși să lucreze împreună ca misionari în școli?
  2. Cum poți forma un plan ofensiv puternic pentru a da mărturie colegilor din școala în care studiezi?

VASUL DE NESCUFUNDAT

Stimate frate M, noaptea trecută am avut un vis impresionant. Se făcea că erai pe un vas puternic, navigând în nişte ape foarte agitate. Uneori, valurile loveau până sus şi te udau până la piele. Tu ai spus: „Voi părăsi vasul acesta, pentru că se scufundă.”

„Nu”, a spus cineva care părea a fi căpitanul, „vasul acesta va naviga până în port. Nu se va scufunda niciodată.” Dar tu ai răspuns: „Voi fi măturat de valuri şi aruncat peste bord. Cum nu sunt nici căpitanul, nici marinar, cui îi pasă? Îmi voi încerca şansa pe vasul acela, pe care îl vezi acolo.” Căpitanul a spus: „Nu te voi lăsa să mergi acolo, fiindcă ştiu că vasul acela se va izbi de stânci înainte de a ajunge în port.” Tu te-ai ridicat hotărât şi ai spus: „Vasul acesta va naufragia; îmi dau seama cât se poate de clar de lucrul acesta.” Căpitanul te-a privit cu ochi pătrunzători şi ţi-a spus ferm: „Nu-ţi voi îngădui să-ţi pierzi viaţa urcându-te în barca aceea. Scândurile din care este făcută sunt mâncate de cari şi este o ambarcaţiune înşelătoare. Dacă ai avea mai multe cunoştinţe, ai putea face deosebirea între ce este fals şi ce este autentic, între ce este sfânt şi ce este sortit ruinei totale.”

M-am trezit, dar visul acesta mă face să îţi scriu acum. Eram profund impresionată de unele dintre lucrurile acestea, când am primit o scrisoare în care scria că te afli „într-o mare ispită şi încercare”. Ce se întâmplă, frate M? Te ispiteşte Satana din nou? Îngăduie Dumnezeu să fii adus în acelaşi loc în care ai căzut mai înainte? Vei lăsa acum ca necredinţa să pună stăpânire pe sufletul tău? Vei cădea de fiecare dată, aşa cum au făcut copiii lui Israel? Dumnezeu să te ajute să te împotriveşti Diavolului şi să ieşi mai puternic din fiecare încercare a credinţei tale! Fii atent ce faci! Croieşte cărări drepte pentru picioarele tale. Închide uşa necredinţei şi fă din Dumnezeu tăria ta! Dacă nu ştii ce să faci, stai liniştit, nu înainta în întuneric. Sunt profund îngrijorată pentru sufletul tău. Aceasta poate fi ultima ocazie pe care ţi-o mai oferă Dumnezeu. Nu mai face niciun pas pe drumul în jos, spre pierzare. Aşteaptă, şi Dumnezeu te va ajuta. Ai răbdare, şi lumina clară va apărea. Dacă cedezi impresiilor, îţi vei pierde sufletul, iar sufletul are o mare valoare pentru Dumnezeu.

Scriu la primul volum din seria Marea luptă şi simt o mare solemnitate când revăd aceste subiecte importante – crearea lumii şi evenimentele de la căderea lui Satana până la căderea lui Adam. În timp ce scriu, Domnul pare foarte aproape de mine şi sunt profund impresionată când contemplu această luptă de la începutul ei până în prezent. Lucrările puterilor întunericului sunt prezentate clar înaintea minţii mele. În faţa noastră stă un timp de mare încercare, iar Satana, îmbrăcat în veşminte de înger, va veni cu ispitele lui la oameni, cum a venit la Hristos în pustie. El va cita din Scriptură şi, dacă viaţa noastră nu este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu, cu siguranţă ne va înrobi sufletul în necredinţă.

Timpul este foarte scurt şi tot ce este de făcut trebuie făcut repede. Îngerii ţin cele patru vânturi, iar Satana caută să profite de oricine nu este pe deplin fundamentat în adevăr. Fiecare suflet urmează să fie pus la probă. Orice defect de caracter care nu este biruit cu ajutorul Duhului lui Dumnezeu va deveni un mijloc sigur de distrugere. Simt ca niciodată mai înainte nevoia ca poporul nostru să fie însufleţit de spiritul adevărului, deoarece înşelăciunile lui Satana vor prinde în cursă orice suflet care nu a făcut din Dumnezeu tăria lui. Domnul are o mare lucrare de făcut şi, dacă noi facem ce ne cere să facem, El va conlucra cu eforturile noastre. – Mărturii pentru biserică, vol. 5, pp.
571-573