[sâmbătă, 30 octombrie] Ce ar trebui să purtăm?

Partea 2

SECȚIUNEA I


În lecția precedentă, am studiat câteva dintre principiile biblice care ar trebui să ne conducă în alegerea hainelor. În această lecție vom studia un alt subiect pe o temă apropiată – ce spune Biblia despre podoabe.

Dicționarul definește podoabele ca fiind obiecte care sporesc frumusețea sau atractivitatea. Celor mai mulți oameni le-ar plăcea să-și sporească frumusețea și atractivitatea. Rapoarte recente precizează că femeile americane cheltuie în fiecare an sute de miliarde de dolari pe produse de frumusețe. Această sumă este de câteva ori mai mare decât banii oferiți pentru susținerea bisericilor! Ce ar trebui să facem noi, creștinii care trăim într-o societate în care ne confruntăm cu o presiune uriașă de a ne îmbunătăți aspectul exterior? Ar trebui să purtăm podoabe? Dacă răspunsul este da, atunci câte podoabe sunt acceptabile? Aceste întrebări pot părea confuze, mai ales că unii creștini spun că nu ar trebui să folosim niciun produs cosmetic sau vreo bijuterie, iar alții spun că suntem liberi să o facem atât timp cât dăm dovadă de „moderație”.

Cum dorim să ne bazăm comportamentul pe Cuvântul lui Dumnezeu și nu pe obiceiul societății, hai să aflăm ce spune Biblia în această privință!

Efeseni 5:8-11 „Umblați deci ca niște copii ai luminii… Cercetați ce este plăcut înaintea Domnului și nu luați deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiți-le”.

Vrea Dumnezeu să apărem mai frumoși? Biblia ne răspunde cu un răsunător „da”.

Proaspăt ieșiți din mâinile Creatorului lor și fiind făcuți după chipul Său, Adam și Eva nu aveau nevoie de nicio podoabă personală. Ei erau perfecți din toate punctele de vedere. Dar după experiența a 6 000 de ani de efecte tot mai vizibile ale blestemului păcatului, nu purtăm decât o slabă asemănare cu primii noștri părinți. Blestemul acela ne-a deformat atât fizic, cât și spiritual.

În timp ce majoritatea sunt îngrijorați de defectele fizice, la defectele lor spirituale nu se gândesc aproape deloc. Ei încearcă să devină frumoși din afară spre interior, dar prioritățile lor sunt inversate. Sunt îngrijorați de ceea ce văd oamenii, dar nu-și fac griji pentru ceea ce vede Dumnezeu.

Dumnezeu vrea să ne facă frumoși din interior spre exterior. Iar toți cei care rămân înscriși în programul Său de frumusețe vor ajunge la capăt de linie „fără pată, fără zbârcitură sau altceva de felul acesta” (Efeseni 5:27).

Filipeni 3:21 „El va schimba trupul stării noastre smerite și-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-Și supune toate lucrurile”.

Așadar, nevoia noastră cea mai urgentă este să începem de îndată programul Său de frumusețe. Petru ni-l explică astfel:

1 Petru 3:3,4 „Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit, care este de mare preț înaintea lui Dumnezeu”.

Acest duh blând și liniștit este acel tip de podoabă pe care Dumnezeu Își dorește mult să o avem. Aceasta dezvăluie inima schimbată, un caracter creștin potrivit pentru cer. Aceia care au această podoabă interioară vor trăi acea schimbare minunată de la starea muritoare la cea nemuritoare, de la natura coruptibilă la cea incoruptibilă.

În timp ce podoabele exterioare înfrumusețează doar corpul muritor, podoaba blândeții înfrumusețează sufletul și unește omul limitat cu Dumnezeul infinit. Aceasta este podoaba pe care o alege Dumnezeu. El, care a decorat cerurile cu globuri de lumină, a promis prin același Duh că „slăvește pe cei nenorociți mântuindu-i” (Psalmii 149:4). – „The Sanctified Life”, p. 16

Poate că ți s-a întâmplat să citești vreun articol într-o revistă în care sunt clasificați bărbații cel mai bine îmbrăcați și femeile cel mai bine îmbrăcate; știai că și Dumnezeu ține evidența tinerilor cel mai bine îmbrăcați?

„Îngerii din cer vor considera că cel mai bine îmbrăcați sunt aceia care umblă în blândețe și în smerenie cu Domnul nostru Isus Hristos”. – Ibid.

„Creștinii nu trebuie să fie în niciun caz neglijenți sau indiferenți în privința aspectului lor exterior. Ei trebuie să fie îngrijiți și aranjați, chiar dacă nu au podoabe”.