[sâmbătă, 5 septembrie]

Ca niciun alt dumnezeu

Referința biblică: 2 Cronici 32; 2 Regi 19

Comentariu: Profeți și regi, capitolul 30

 

Text-cheie

„Astfel i-a scăpat Domnul pe Ezechia și pe locuitorii Ierusalimului din mâna lui Sanherib, împăratul Asiriei, și din mâna tuturor și i-a ocrotit împotriva celor ce-i împresurau.” (2 Cronici 32:22)

Când armata lui Sanherib a venit să asedieze Ierusalimul, Ezechia a luat măsuri practice în vederea pregătirii pentru război.

Citește 2 Cronici 32:1-6.

După aceste fapte de credincioşie, a venit Sanherib, împăratul Asiriei. El a intrat în Iuda şi şi-a aşezat tabăra în direcţia cetăţilor întărite, gândindu-se să le cucerească pentru sine. 2 Când Ezechia a văzut că Sanherib a venit şi că vrea să lupte împotriva Ierusalimului, 3 s-a sfătuit cu conducătorii şi cu războinicii săi ca să astupe izvoarele din afara cetăţii, iar aceştia l-au susţinut. 4 S-a adunat mult popor care a astupat toate izvoarele şi uedul care curgea prin mijlocul ţinutului, căci îşi ziceau: „De ce să vină împăraţii Asiriei şi să găsească apă din belşug?“ 5 Ezechia s-a îmbărbătat şi a refăcut tot zidul spart, înălţându-l până la turnuri. El a mai înălţat încă un zid în afară, a întărit Milo[d] din Cetatea lui David şi a făcut o mulţime de arme şi de scuturi. 6 El a numit căpetenii de război peste popor, i-a adunat în piaţeta dinaintea porţii cetăţii şi i-a încurajat astfel.

Ce ne spun pregătirile lui Ezechia cu privire la încrederea lui în Dumnezeu? Demonstrează acestea că el se încredea în Dumnezeu sau că nu se încredea?
Imaginează-ți că urmează să susții un examen extrem de greu. Îi ceri ajutorul lui Dumnezeu, dar, în același timp, și înveți cât poți de bine. Faptul că suntem bine pregătiți nu înseamnă că nu avem încredere în Dumnezeu, ci, mai degrabă, înseamnă că ne punem în situația în care Dumnezeu ne poate ajuta.