[sâmbătă, 8 iunie]

Furt de identitate

Referința biblică: Geneza 25:19-34; 27.

Comentariu: Patriarhi și profeți, capitolul 16.

 

Text-cheie

„Isaac s-a rugat Domnului pentru soția sa, pentru că ea era stearpă. Domnul i-a ascultat rugăciunea, iar Rebeca, soția lui, a rămas însărcinată… Domnul i-a răspuns: «Două neamuri sunt în pântecele tău și două popoare născute din tine se vor despărți; unul va fi mai puternic decât celălalt și cel mai mare îi va sluji celui mai mic».” (Geneza 25:21,23)

 

Rezolvă exercițiul de la Ce părere ai? și gândește-te la experiențele pe care le-ai avut, sau pe care le-ai auzit, care te-au determinat să crezi ceea ce crezi despre acele categorii de persoane. Care dintre ele a fost cel mai ușor de categorisit?

Ce părere ai?

Folosește următorul cod pentru a clasifica persoanele de mai jos, în funcție de sinceritatea, onestitatea lor: IS (întotdeauna sincer); OS (de obicei sincer, în majoritatea ocaziilor, cu excepția micilor„minciuni albe”); US (uneori sincer); RS (foarte rar sincer).

__ vedetă rock

__ profesor

__ medic veterinar

__ avocat

__ polițist

__ vânzător de mașini la mâna a doua

__ președintele țării

__ farmacist

__ preot

__ pastor

__ țăran

__ magician

Tu ce indicativ ți-ai pune? Pe Iacov unde l-ai plasa pe scara sincerității? Dar pe Esau? Pe Isaac? Pe Rebeca?

Solomon spune: „Oamenii drepți sunt conduși de integritatea lor, dar cei vicleni sunt distruși de fățărnicia lor” (Proverbele 11:3). Tu unde te-ai situa pe scara integrității personale? Gândește-te la diferitele experiențe pe care le-ai avut când ai ales calea integrității și ai refuzat calea compromisului. Ce simți în legătură cu alegerile pe care le-ai făcut? De ce crezi că o viață de integritate este mai greu de trăit?