Cum să te rogi pentru toți?

Un lider/ instructor poate oferi următoarele abordări pentru a încuraja membrii unei clase de școală de Sabat să își concentreze atenția asupra proiectelor misionare externe prin rugăciune.

Începe unde te aflii. Dacă te rogi exclusiv pentru nevoile personale și preocupările
locale, rugăciunile tale sunt prea mici! Dar în același timp nu exagera prin adăugarea a 35 de misionari și 168 de țări în lista ta de rugăciune. Adaugă un misionar. Începe să te rogi pentru o altă țară.

Lansează așa numitele rugăciuni săgeată. Rugăciunea fără întrerupere înseamnă a oferi cereri de rugăciune pe tot parcursul zilei. Pe măsură ce citești ziarul sau asculți știrile, lansează rugăciuni săgeată spre cer în legătură cu problemele globale. Când întâlnești un colaborator dintr-o altă țară sau religie mondială, șoptește o rugăciune pentru el.

Roagă-te o rugăciune informată. Alimentează rugăciunea cu informații de la resurse creștine, știri sau internet. Când ne lipsește o înțelegere a țării sau a culturii pentru care ne rugăm, rugăciunile noastre sunt reduse la “Doamne, binecuvântează-i pe misionari”.

Roagă-te și corespondează. Apostolul Pavel se ruga în timp ce scria scrisori. Pe măsură ce trimiți felicitări aniversare, scrisori sau e-mailuri către creștini care slujesc în alte părți ale lumii, roagă-te pentru ei.

Alătură-te unei echipe. Nu prelua singur provocarea rugăciunii pentru lume. Integrează mijlocirea globală în clasa Școlii de Sabat. Dacă ne rugăm pentru diferiți misionari sau băștinași, vom învăța despre diferite locuri din lume.

Găsește un plan care funcționează. Martin Luther a începea la ora 4 dimineața, dar trebuie să găsești ce funcționează pentru stilul tău de viață. O persoană creativă se roagă pe pat în timp ce privea o hartă pe tavan. Un altul se roagă pentru țările lumii de la A la Z – o țară în fiecare zi. O familie se roagă pe baza a unui teanc de fișe de rugăciune misionare, folosind una în fiecare seară.

Folosește unelte de rugăciune. Spre exemplu fișele de rugăciune. Găsește o hartă actualizată. Utilizează secțiunea de știri internaționale. Găsește unelte care te ajute să gândești și să te rogi la nivel global.

Mijlocește. Nu citi doar lista de rugăciune și nu doar recita numele; fă-ți timp să gândești în termenii nevoilor spirituale specifice. Pavel s-a rugat pentru vitalitatea, creșterea și puterea spirituală a altora. Fă același lucru și pentru prietenii care slujesc în altă parte a lumii. Nu presupune niciodată că misionari creștini sunt automat mai spirituali.

Roagă-te prin credință (nu rezultate). Rămâi încrezător în rugăciune pentru extinderea bisericii în locuri precum Coreea de Nord, Libia, Iran sau Irak – chiar dacă nu ai auzit niciodată de “progres”.

Învață să spui nu. Nu te poți ruga zilnic pentru fiecare persoană care întreabă. Concentrează-te asupra motivelor internaționale de rugăciune și rămâi credincios – în fiecare zi – pentru oamenii pe care îi alegi. Folosește pentru alții săgeți ocazionale ale rugăciunii.

Paul Borthwick
© Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea


Părerea mea