Cum s-a convertit prietena mea

Autor: Andrew McChesney, Adventist Mission

Yamaji Hiroshi era băiat de pastor şi avea pe atunci douăzeci şi cinci de ani. Era îndrăgostit până peste urechi. Exista însă o problemă: prietena lui, Sakiko, nu era adventistă de ziua a şaptea.

Hiroshi a cunoscut-o pe Sakiko la o şcoală de asistenţi medicali de la periferia oraşului Tokyo (Japonia). Apoi au lucrat amândoi la Centrul Medical Adventist de pe insula niponă Okinawa. Acolo au început să iasă împreună.

Hiroshi a încercat să o convingă să devină adventistă. A invitat-o la biserică în fiecare Sabat. L-a rugat pe pastor să studieze Biblia împreună cu ea. Îi vorbea des despre autenticitatea Bibliei şi despre frumuseţea vieţii creştine.
„Dar pur şi simplu nu dorea să devină creştină”, ne-a povestit el. „Mi-a spus clar: «N-o să mă fac creştină niciodată!»”

Hiroshi a renunţat. Şi-a dat seama că n-o putea convinge să-L primească pe Hristos şi a luat în calcul posibilitatea despărţirii.

„Totuşi îmi plăcea de ea şi părea că şi ei îi plăcea de mine”, a spus el.
Atunci i-a venit în minte un pasaj din cartea Solii pentru tineret de Ellen G. White, pe care o citise din scoarţă în scoarţă în anii de liceu: „Dacă bărbaţii şi femeile au obiceiul să se roage de două ori pe zi înainte de a se gândi la căsătorie, ar trebui să se roage de patru ori pe zi când se hotărăsc pentru acest pas.” (ed. 2015, p. 408)
Tânărul şi-a luat Biblia şi o carte de Ellen G. White şi s-a retras pe un munte din apropiere pentru trei zile de post şi de rugăciune.
„L-am întrebat pe Dumnezeu: Doamne, ce să fac? Am citit din Biblie şi din cealaltă carte. Am ţinut un jurnal de rugăciune.”

După aceea, Hiroshi a plecat din Okinawa şi s-a angajat la un cămin de bătrâni din Japonia. S-a gândit că distanţa fie avea să-i îndepărteze pe unul de celălalt, fie avea să-i apropie şi s-a rugat să se facă voia lui Dumnezeu. Dar i-a fost greu.
„Nu puteam nici să fiu cu ea, nici s-o iau cu mine la biserică, nici să-i vorbesc din Biblie”, ne-a povestit el. „Nu puteam decât să mă rog. Şi m-am rugat foarte mult!”
Atunci a intervenit Dumnezeu. În câteva săptămâni, Sakiko a anunţat că dorea să se boteze. Şi s-a convertit deplin. S-a botezat şi ulterior s-au căsătorit.

Hiroshi, acum în vârstă de cincizeci şi şase de ani, nu a uitat niciodată experienţa convertirii soţiei lui şi a folosit-o ca bază de plecare în activitatea sa de lider al Bisericii Adventiste din Japonia. A slujit ca director al Misiunii Adventiste, ca director al Departamentului Sănătate şi ca asistent al preşedintelui în domeniul evanghelizării.

„Ca pastor, ţin studii biblice, predic şi le arăt oamenilor dragoste, dar nu pot să fac mai mult”, ne-a mărturisit Hiroshi, acum tată a cinci copii. „Schimbarea inimii oamenilor pentru a-L primi pe Isus este lucrarea lui Dumnezeu. Numai Dumnezeu poate face acest lucru!”


Părerea mea