Veşti misionare – 2 iunie 2018

Închis pentru ucidere din culpă

La ora două noaptea, o ceartă dintr-un bar din statul american Alaska a degenerat în violenţă fizică în momentul în care Tony Pouesi, un tânăr de douăzeci şi opt de ani, i-a dat unui bărbat un pumn în faţă. Bărbatul a căzut şi s-a lovit la cap. A decedat a doua zi.

Tony a fost acuzat de ucidere din culpă, faptă care se pedepseşte cu până la douăzeci de ani de închisoare.

„Eram devastat”, povesteşte el. „Eram îngrozit. Toată viaţa mi-a trecut pe dinaintea ochilor.”
În celulă, se gândea la educaţia pe care o primise în copilărie, în orăşelul Shelton, aflat departe, în statul Washington. Părinţii lui nu citeau niciodată din Biblie şi nici nu mergeau la biserică. În adolescenţă, consumase alcool şi droguri şi abandonase şcoala înainte de a termina clasa a unsprezecea. Apoi, se mutase în Alaska şi lucra ca pescar comercial.
În închisoare, Toni, acum în vârstă de 30 de ani, a început să se roage disperat. El spunea: „Dacă există Dumnezeu, vreau să ştiu că El este real.” Striga în fiecare zi ore în şir după ajutor.

A împrumutat o Biblie de la biblioteca închisorii şi l-a surprins faptul că, atunci când o citea, simţea multă pace şi bucurie în suflet. Îl încuraja în mod deosebit textul din Deuteronomul 31:6, unul dintre primele texte pe care le-a memorat: „Întăriţi-vă şi îmbărbătaţi-vă! Nu vă temeţi şi nu vă înspăimântaţi de ei, căci Domnul, Dumnezeul tău, va merge El Însuşi cu tine, nu te va părăsi şi nu te va lăsa.”
„Pe măsură ce m-am rugat şi am citit din Biblie, Dumnezeu a făcut minuni în viaţa mea”, ne povesteşte el.
După un timp, avocata din oficiu l-a anunţat că avea o veste bună: sentinţa probabilă la închisoare i-a fost redusă la 2-4 ani. Apoi s-a redus la 1-3 ani, cu o acuzaţie mai puţin gravă, de omor prin imprudenţă.

Într-o zi, Tony a găsit pe un raft din biblioteca închisorii o carte poştală: era o invitaţie de înscriere la un curs biblic prin corespondenţă. S-a înscris şi a studiat cu mult interes.

„Uimitor este că, deşi consumam alcool şi droguri şi nu aveam nici măcar diplomă de liceu, am reuşit să înţeleg Biblia!” spune el. „Este uimitor, nu credeţi? Nu trebuie să ai facultate ca să înţelegi Biblia!”

La scurt timp după ce a încheiat studiile biblice, a avut loc procesul. Şi Dumnezeu a făcut o minune: judecătorul i-a dat o sentinţă de trei ani cu suspendare. Era un om liber!

„Dumnezeu m-a eliberat din penitenciar”, spune el vădit mişcat. „Nu am petrecut acolo decât nouă luni!”

( Va continua.)


Părerea mea