CEL MAI ÎNTÂLNIT PĂCAT

Omul va trebui să-și plece în jos privirea semeață, și îngâmfarea lui va fi smerită: numai Domnul va fi înălțat în ziua aceea.
Isaia 2:11

Când vine mândria, vine și rușinea, dar înțelepciunea este cu cei smeriți.
Proverbele 11:2

Prin mândrie se ațâță numai certuri, dar înțelepciunea este cu cel ce ascultă sfaturile.
Proverbele 13:10

Care este cel mai rău păcat? Te-ai gândit vreodată la acest lucru? Eu nu prea am un răspuns la această întrebare, dar cred că adesea ne îngrozim de păcatele pe care le putem vedea. Totuși, cum rămâne cu cele care nu sunt atât de vizibile?

Aș sugera faptul că deși mândria nu este cel mai rău păcat, cu siguranță este cel mai întâlnit. Societatea – chiar și biserica – a experimentat poluarea pe care mândria și aroganța o produc în viața multora. Poate și tu ai avut astfel de gânduri: Noi suntem mai buni decât alții, pentru că nu facem asta sau cealaltă. Sau: Noi nu păcătuim la fel ca alții. Ei sunt greșiți, noi avem dreptate.

Biblia are multe de spus despre mândrie și despre cei mândri. Un astfel de text îl găsim în Isaia 2:11. Mie mi se pare interesant că atunci când vorbim despre venirea lui Isus, „omul va trebui să-și plece în jos privirea semeață, și îngâmfarea lui va fi smerită.”

Isaia menționează de trei ori în acest capitol (vers. 11, 12 și 17) că atunci când aroganța și mândria omului sunt smerite, „numai Domnul va fi înălțat în ziua aceea” (vers. 11, sublinierea adăugată).

Cum se aplică la viața noastră, astăzi, aceste versete despre mândrie, în special Isaia 2:11? La fel de sigur cum comportamentul plin de mândrie a putut fi observat în vremea lui Isaia, acest păcat foarte întâlnit poate fi observat în acțiunile noastre astăzi – chiar și atunci când oamenii nu ne pot citi gândurile – prin modul în care relaționăm cu cei din sfera noastră de influență. Să Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să avem un duh smerit, privindu-i pe ceilalți ca egali cu noi și „nu mai jos”. Apoi, doar Dumnezeu va fi înălțat în viața noastră.

Cecilia Nanni


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.