[marți, 13 septembrie] Irving și Wolff
Lucrarea lui Manuel de Lacunza, împreună cu interesul general din ce în ce mai mare pentru cea de-a doua venire, a influențat puternic pe Edward Irving, un important pastor englez. În 1827, Irving a tipărit o traducere în limba engleză a cărții lui Lacunza și, timp de câțiva ani, a predicat de mai multe ori în biserici aglomerate despre profețiile biblice și a doua venire a lui Isus. Acest lucru a contribuit mult la pregătirea Angliei pentru a înțelege mai bine mesajele pe aceste teme care aveau să apară în următorii ani.
Între timp, Joseph Wolff, un evreu convertit, a început o lucrare misionară extraordinară. Între 1821 și 1845, Wolff a călătorit în Grecia, Malta, Crimeea, Palestina, Turcia, Egipt, Asia Centrală, Abisinia, Yemen și India. Oriunde s-a dus, a predicat vestea cea bună a celei de-a doua veniri a lui Isus.
Uneori, însă, Wolff a fost surprins să constate că oamenii pe care îi întâlnea așteptau deja revenirea în curând a lui Isus. Acest lucru a fost valabil și pentru un grup izolat de creștini din orașul Bokhara, Uzbekistan, și pentru un alt grup din Yemen, care așteptau a doua venire a lui Isus în 1840.
Wolff a vizitat Statele Unite în 1837 și a predicat în New York, Philadelphia, Baltimore și Washington, D.C. În timp ce se afla la Washington, John Quincy Adams, fostul președinte al țării, a ajutat la organizarea unei întâlniri pentru ca Wolff să vorbească tuturor membrilor Congresului și multor altor cetățeni importanți. Așa cum făcea întotdeauna când i se acorda o astfel de ocazie, Wolff a vorbit despre apropiata venire a lui Isus.
Unul dintre motivele pentru care Joseph Wolff a fost atât de faimos a fost faptul că, în timp ce călătorea singur în misiunile sale din națiunile din Est, s-a confruntat frecvent cu pericolul de moarte. Printre altele, a fost jefuit, înfometat, bătut, abandonat în deșert, lăsat singur – fără haine – în munți acoperiți de zăpadă și condamnat la moarte în trei ocazii diferite.
Aplicație: Citește Psalmii 91:9-16; Romani 8:31-39; Evrei 13:5,6. Ce crezi că este mai periculos să crezi aceste promisiuni sau să nu le crezi?