[luni, 12 septembrie] Manuel de Lacunza

Pe măsură ce creștea interesul cu privire la sfârșitul timpului, tot mai mulți oameni studiau despre asta. Pe măsură ce vorbeau despre sfârșit, mulți alții deveneau interesați. La începutul anilor 1800, existau mai mulți predicatori celebri care se concentrau asupra revenirii lui Isus. Unul dintre aceștia a fost Manuel de Lacunza, un preot iezuit din Chile, care a scris o carte intitulată „Venirea lui Mesia în glorie și măreție”.

În special în cadrul bisericii catolice, cartea lui Lacunza a creat agitație. De ce? Pentru că spunea că numai Scriptura este importantă în încercarea de a înțelege a doua venire a lui Isus. Asta însemna că tradițiile „Părinților Bisericii” nu contau.

De asemenea, el spunea că Biblia transmite exact ceea ce spune, cu excepția cazului în care se folosește un simbol evident. Aceasta era o preocupare pentru teologii catolici, care spuneau de mult timp că Biblia era plină de alegorii – înțelesuri misterioase, ascunse, pe care doar preoții le puteau înțelege.

Poate cel mai mult îi deranja pe catolici credința sa că „antihristul” nu era un singur individ, ci o organizație mare. Lacunza știa că multora dintre catolici nu le va plăcea cartea sa. Probabil de aceea a folosit un alt nume atunci când a scris-o. Dar faptul că se numea Rabbi Ben-Ezra nu a păcălit pe nimeni. Poate că a fost mai bine că a murit înainte ca papa să-i condamne oficial cartea.

Condamnată sau nu, cartea sa a câștigat respectul multor studenți ai Bibliei. În cele din urmă, a fost tradusă în mai multe limbi și a influențat mulți alți predicatori să înceapă să studieze a doua venire a lui Isus.

Aplicație: Citește Matei 24:35; Ioan 6:63; Romani 10:17; 1 Tesaloniceni 2:13. Ce a făcut Lacunza pentru a crește în cunoașterea profețiilor biblice?