[miercuri, 14 septembrie] Sute de predicatori

În afară de Lacunza, Irving și Wolff, au fost sute de alte persoane – atât preoți, cât și membri ai bisericii – care răspândeau convingerea că profețiile lui Daniel aveau să se împlinească în curând. Deși cei mai mulți dintre acești creștini nu au devenit niciodată cunoscuți, ei făceau totuși o lucrare pe care Dumnezeu o dorea făcută în acel moment. În unele locuri, copiii care Îl iubeau pe Isus predicau și ei, chiar dacă unii dintre ei nu aveau mai mult de șase ani. Ei erau influențați de Duhul lui Dumnezeu pentru a da avertismente solemne și puternice despre judecată.

Din această mulțime de lucrători puțin cunoscuți, un om a devenit cel mai cunoscut predicator al celei de-a doua veniri. Deși nimeni nu ar fi putut ghici acest lucru în anii anteriori, William Miller, un fermier harnic, a fost cel care avea să facă cel mai mult pentru a atrage atenția oamenilor asupra revenirii lui Isus.

Deși a fost crescut într-un cămin baptist, tânărul William s-a îndepărtat de Isus ca urmare a cărților pe care a ales să le citească. În adolescență, a fost fascinat de gândirea „înțeleaptă” a filozofilor deiști. După ce a citit ce învățau aceștia, William nu a mai crezut în Biblie. Cât de prost fusese, se gândea el, să ia în serios acea Carte veche!

Deiștii credeau că un zeu sau o divinitate crease lumea cu mult timp în urmă, dar apoi plecase pur și simplu și lăsase ca totul pe pământ să se întâmple de la sine. Asta însemna, desigur, că deiștii nu credeau în miracole. Nu credeau în îngeri sau profeți, în Isus sau în Biblie. De fapt, nu credeau în prea multe lucruri. În multe privințe, ei erau ca agnosticii (nesiguri că Dumnezeu există) sau ca ateii (siguri că Dumnezeu nu există) de astăzi.

La vârsta de 30 de ani, Miller s-a trezit implicat în Războiul din 1812. Încă o dată, americanii luptau împotriva britanicilor, iar căpitanul Miller a participat la bătălia decisivă de la Plattsburgh. În condițiile în care americanii erau depășiți numeric cu aproximativ trei la unu, ar fi fost nevoie de un miracol pentru ca ei să câștige.

Spre surprinderea tuturor, americanii au învins. Iar Miller a văzut lucruri care s-au întâmplat în acea zi și care nu puteau fi decât miracole – dar deiștii nu cred în miracole. Ce putea face acum?

Aplicație: Citește Psalmii 101:3; 119:37. Ești atent să nu citești, să nu auzi sau să nu te uiți la lucruri fără valoare? Astfel de lucruri nu pot decât să-ți îndepărteze inima de Dumnezeu. Aceasta este una dintre cele mai de succes metode ale lui Satana de a distruge vieți. Te rog să te angajezi, așa cum a făcut David, să „nu pui nimic rău” înaintea ochilor tăi.