[sâmbătă, 26 octombrie] Încălcarea spiritului legii
Text de memorat:
Neemia 5:11
”Daţi-le înapoi astăzi ogoarele, viile, măslinii şi casele şi a suta parte din argintul, din grâul, din mustul şi din untdelemnul pe care l-aţi cerut de la ei ca dobândă.”
Chiar și în zilele noastre, oamenii se luptă cu problemele create de bogăție și sărăcie, cu diferențele mari dintre bogați și săraci, întrebându-se
ce se poate face. Da, Isus a spus că „pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” (Matei 26:11), dar aceasta nu poate fi o scuză să nu facem nimic pentru ei. Din contră, Scriptura ne învață să îi ajutăm. În caz contrar, numele de creștin nu ni s-ar potrivi.
Cât de uimitor este că, printre încercările și necazurile avute de cei întorși din Babilon în reconstruirea Ierusalimului, apare și această temă, nu doar a sărăciei și a săracilor, ci o chestiune mult mai problematică: a bogaților care îi asupreau pe cei săraci. Aceasta fusese o problemă înainte de robie și acum, ajunși în țara lor, reapărea.
În această săptămână vom vedea o altă manifestare a ei și felul în care Neemia i-a făcut față. Asuprirea celor săraci era chiar mai rea pentru că „se încadra” în „litera Legii”. Atenție deci ca nu cumva regulile și îndrumările să devină un scop în ele însele, în loc să fie doar un mijloc pentru atingerea unui scop, și anume reflectarea caracterului lui Isus!
Studiu la rând:
Biblia: 2 Cronici 5–11
1. În ce moment al slujbei sfințirii s-a umplut templul cu un nor?
2. Pentru cine s-a rugat Solomon să fie „îmbrăcați cu mântuirea”?
3. De ce nu a locuit fata lui faraon, nevasta lui Solomon, în cetatea lui David?
4. În ce situație se spune despre Roboam că a lucrat „cu minte”?
Ellen G. White, ”Evanghelizare”, subcapitolul „Plănuirea adunărilor în cartierele de la marginea orașelor”
5. Ce trebuie făcut când se începe lucrarea într-un oraș?