[sâmbătă, 16 ianuarie] Calea cea grea



 

 

Text de memorat:

 

Isaia 8:17

„ Eu nădăjduiesc în Domnul, care Îşi ascunde Faţa de casa lui Iacov. În El îmi pun încrederea”.

 

„În cartierul Harlem din New York, o fetiță oarbă era pe o fereastră de la etajul patru al unei clădiri în flăcări. Pompierii erau disperați. Nu puteau așeza camionul cu scară între clădiri și nu o puteau determina să sară pe o plasă pe care, bineînțeles, nu o vedea.

 

Când a sosit tatăl ei și i-a strigat la megafon că era o plasă și că ea trebuia să sară, fata a sărit atât de relaxată, încât nu și-a rupt niciun os și nici nu și-a întins niciun mușchi în căderea de la etajul patru. Când a auzit vocea tatălui ei, a făcut ce a zis el că era cel mai bine, fiindcă s-a încrezut pe deplin în tatăl ei.” – Michael P. Green, „1500 Illustrations for Biblical Preaching”, p. 135

 

Și Dumnezeu a dat dovezi puternice că El dorea ce era mai bun pentru copiii Săi din vechime, dar ei au respins calea dreaptă și liniștită pe care El le-a prezentat-o la început. Prin urmare, a trebuit să le vorbească prin vuiet de ape mari și puternice.

 

Ce lecții putem învăța astăzi din greșelile lor?

 

 

Studiu la rând

 

Biblia: Ezechiel 18-24

1. Unde scrie că fiul nu este vinovat de păcatului și nici invers?
2. Ce i-a spus Domnul profetului să traseze, asemenea unei hărți?
3. Ce fel de om căuta Domnul fără să găsească?
4. Ce îi spune Domnul poporului că va fi Ezechiel pentru ei?

 

Ellen G. White, „Evanghelizare”: „Orașele din estul și sudul Americii”

5. Cum trebuia să fie făcută lucrarea din sud?

 

 

Plan de discuții

 

1) Profeția împlinită
a) Isaia 7:16 Domnul a dezvăluit prin profetul Isaia că atât regatul nordic al Israelului, cât și Siria vor fi distruse. Când s-a împlinit această profeție? 2 Regi 15:29-30, 16:7-9 (734-722 î.Hr.)
b) Cum ați fi răspuns dacă ați fi fost un Rob credincios al Domnului care trăia în regatul de nord al Israelului la acel moment?
c) Cum ar trebui să răspundem astăzi când recunoaștem că liderii noștri au nesocotit sfatul lui Dumnezeu?

 

2) Consecințele îndepărtării de la Domnul
a) 2 Împărați 16:10-18 Ce vă frământă când citiți această relatare a apostaziei regelui Ahaz, al cărui tată Iotam „a făcut ce este bine înaintea Domnului”? (vezi și 2 Cronici 28:22-25)
b) Numiți alte personaje biblice ale căror vieți au degenerat când s-au îndepărtat de Domnul.
c) Ce sfat i-ai da unui prieten care îți spune: „Am rătăcit atât de departe de Dumnezeu și am făcut lucruri pe care nu mi le-aș fi imaginat niciodată cu doar câțiva ani în urmă. Există vreo speranță pentru mine?”
d) Împărtășiți mărturia dvs. despre un moment în care Domnul v-a salvat de pe calea care duce la distrugere.

 

3) Mărturia celui de-al doilea fiu al lui Isaia
a) Care este semnificația numelui celui de-al doilea fiu al lui Isaia? Ce profeție este dată prin numele său? Isaia 8:3-4
b) Când ne confruntăm cu nenorociri, de ce este important să ne amintim numele primului fiu al lui Isaia, Șear-Iașub, precum și profeția din Isaia 7:14?

 

4) Alegem să-l venerăm pe Domnul, mai degrabă decât să ne temem
a) Isaia 8:11-13 Cuvântul „frică” are două semnificații atât în ebraică, cât și în greacă: a fi frică sau a venera. Ce face diferența?
b) Împărtășiți câteva texte biblice care ne încurajează să nu ne fie frică. Isaia 41:10, Apocalipsa 1:17-18, Luca 12:32 etc.
c) Împărtășiți texte biblice care ne încurajează să „ne temem de DOMNUL”, arătându-I respect și respect. Psalmul 34:8-10, Apocalipsa 14:6-7 etc.

 

5) Alege să-l asculți pe Dumnezeu mai degrabă decât pe demoni
a) Ce avertisment dă Domnul cu privire la practicile oculte introduse de regele Ahaz? Isaia 8:19
b) Ce alte pasaje din Scriptură ne avertizează despre angajarea în practici oculte? Deuteronom 18:9-12, Levitic 19:31 etc.
c) De ce aceste avertismente sunt atât de relevante astăzi?
d) În loc să ascultăm demonii, unde ar trebui să ne îndreptăm spre sfat? Isaia 8:20, Ieremia 33:3 etc.

 

 

Post-ul [sâmbătă, 16 ianuarie] Calea cea grea apare prima dată în Studiu Biblic.