[vineri, 23 aprilie] Victorie în sălbăticie

Întregul univers urmărise lupta teribilă dintre Isus și Satana. Conflictul lor din pustie a fost una dintre luptele cele mai importante din războiul început în cer cu mii de ani înainte.

Pentru noi, importanța ei poate fi comparată cu ispita lui Adam și Eva în grădina Eden. Satana a câștigat atunci, iar rezultatul a fost că a adus asupra noastră păcatul și nenorocirea care se găsesc peste tot în lume.

Dacă Satana ar fi învins în confruntarea din pustie, cum a făcut-o în grădina Eden, victoria lui ar fi pus capăt războiului. Atunci, umanitatea nu ar mai fi avut nicio speranță.

Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu că lucrurile nu s-au întâmplat astfel.

Biblia spune că „Isus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit” (Matei 4:1). Fiind al doilea Adam, El trebuia să învingă unele tentații în fața cărora primul Adam a cedat. Acestea sunt cele trei ispite principale în fața cărora oamenii cedează în fiecare zi.

Prima ispită este despre autocontrolul personal în privința apetitului. Această opțiune ia în considerare refuzul sau toleranța privind mâncărurile dăunătoare, sau chiar pentru prea multă mâncare sănătoasă. De asemenea, are legătură cu hrănirea la ore nepotrivite. În această ispită sunt incluse și băuturile alcoolice, tutunul și alte droguri, dar și alte lucruri sau obiceiuri rele după care corpul tânjește.

A doua ispită este despre o gândire greșită, una prin care am considera că Dumnezeu ne iubește atât de mult încât ar opri consecințele unor fapte pe care le facem, deși știm că sunt rele. Aceasta nu este credință, ci îngâmfare.

A treia ispită este despre iubirea față de ceea ce este lumesc. Satana ne spune că lucrurile lumești ne vor face plini de succes și populari, însă asta este o minciună, deoarece intenția lui este să ne facă să ne pierdem viața veșnică. Aproape peste tot există priveliști și sunete pe care Satana le folosește pentru a ne lua mintea de la Dumnezeu și a ne îndrepta atenția spre iubirea unor lucruri din lume. Numește câteva dintre acestea, apoi citește 1 Ioan 2:15-17

După a treia ispită, Satana a trebuit să plece. Isus era acum atât de slăbit de înfometare, încât a căzut la pământ. De îndată, au venit îngeri care I-au adus mâncare și L-au încurajat.

Isus a câștigat o victorie minunată pentru noi. El ne poate da puterea victoriei Sale pentru a spune „Nu” ispitelor, așa cum a făcut-o și El.

Aplicație: Înveți versete biblice cum o făcea Isus? Învață acum, de exemplu, Psalmii 17:4 și 119:11