[duminică, 27 septembrie]

 

 

Într-o zi, soldații sosesc în fața casei tale și te întreabă dacă ascunzi evrei. Dacă spui „da”, cei ascunși vor fi luați și uciși. Te hotărăști să spui: „Nu, nu ascund niciun evreu aici”. Conștiința ta ți-a șoptit că este mai bine să spui o minciună decât să permiți ca oameni nevinovați să fie
omorâți. Ce te-a determinat să iei o astfel de decizie?

 

Numerotează următoarele influențe asupra conștiinței tale (de la 1 – cea mai importantă, la 5 – cea mai puțin importantă).

 

– Ce te învață adulții din biserica ta.

 

– Ce te-au învățat părinții tăi.

 

– Ce spune Biblia.

 

– Ce cred tinerii creștini.

 

– Ce-ți spune Spiritul Sfânt.

 

I-ai făcut un mare rău unei persoane, dar aceasta nu știe cine a fost autorul. Crezi că ar trebui să-i ceri scuze? Sau, dacă tu crezi că persoana respectivă ar fi și mai rănită aflând cine i-a făcut rău, de ce nu te gândești la un lucru frumos pe care l-ai putea spune sau face, care ar putea compensa (cel puțin parțial) ce ai făcut sau ar putea reclădi relația voastră? Exprimă-ți părerea.

 

Tocmai pentru că știe cât de puțină înțelepciune avem, că maniera în care privim noi lucrurile este atât de plină de ignoranță și mai ales modul în care acestea vor sfârși, rănindu-ne, Dumnezeu ne-a dat o lecție despre vinovăție și a spus clar, ca apa limpede dintr-un acvariu: „Nu judecați, ca să nu fiți judecați.”

 

Nu uita: aceasta înseamnă că nu ai dreptul să te condamni nici măcar pe tine! Dumnezeul cel bun și iubitor al cerului și al pământului este Judecătorul tău. Nu te mulțumi cu unul mai puțin milos.