[joi, 2 iulie]

 

 

Înainte ca poruncile să fie scrise pe piatră cum puteau fi ele cunoscute? Numai într-o singură formă: în Persoana lui Dumnezeu. Legea era cuprinsă într-un singur cuvânt: dragoste. Din acest motiv, Biblia ne spune: „Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:16). Regulile Împărăției erau cuprinse în Persoana uimitoare a Împăratului. Dorința cea mai mare a lui Dumnezeu este să Îl cunoaștem, și nu putem cunoaște pe cineva decât dacă stăm în preajma lui, dacă mergem împreună cu el, dacă trăim, învățăm și experimentăm viața împreună cu el.

 

Dacă ai descoperit că nu mai poți vedea altceva în afară de reguli și că nu mai poți simți decât așteptările imposibile de a asculta de ele, atunci dă-te un pas înapoi pentru o clipă. Ce crezi că vrea Dumnezeu de la tine? El vrea mai întâi să Îl cunoști. Ai dat vreodată greș până acum? Bun venit în clubul tuturor credincioșilor care au greșit lamentabil, dar care știu că esența Împărăției Sale este mila și că numai în El se află puterea de a face ceea ce ne cere! El vrea ca în primul rând să venim la El cu multele noastre greșeli și nu să stăm departe de El și să pierdem prietenia Sa de-o viață.

 

Poate că te întrebi cum se integrează regulile și poruncile într-un context al harului și dragostei. De fapt, dacă stai puțin și te gândești serios, îți dai seama că nu poate fi altfel. Dragostea are regulile ei. Harul are regulile lui. Cum ar fi dacă un prieten te-ar minți și te-ar trăda în fiecare zi, apoi ți-ar spune de fiecare dată: „E OK! Între noi e dragoste și va fi întotdeauna dragoste”? Scuzele acestea n-ar avea trecere în fața ta pentru că tu ai niște așteptări de la prietenul tău, iar relația voastră presupune respectarea unor reguli, a unor angajamente făcute, la urma urmei, de bunăvoie.