[luni, 17 februarie]

Textul-cheie al acestei lecții surprinde o secvență de la sfârșitul unei urmăriri de lungă durată. Citește următoarele texte și încearcă să prinzi viteza cu care se succed evenimentele: 1 Samuel 19:1; 20:1; 21:1,2; 22:1; 23:7.

19:1 Saul a vorbit cu fiul său Ionatan şi cu toţi slujitorii săi să-l omoare pe David. Însă lui Ionatan îi era foarte drag David,

20:1  David a fugit din Naiot, din Rama, a venit la Ionatan şi l-a întrebat: – Ce am făcut? Care este nelegiuirea mea şi cu ce am păcătuit împotriva tatălui tău de caută să-mi ia viaţa?

21:1.2  David a venit la Nob, la preotul Ahimelek. Acesta i-a ieşit în întâmpinare tremurând şi l-a întrebat: – De ce eşti singur şi nu este nimeni cu tine?  David i-a răspuns preotului Ahimelek: – Regele mi-a încredinţat o misiune, spunându-mi: „Nimeni să nu ştie nimic despre misiunea în care te-am trimis şi pe care ţi-am încredinţat-o.“ Iar cu oamenii mei am hotărât un anume loc de întâlnire.

22:1 David a plecat de acolo şi a fugit în peştera Adulam. Când au auzit lucrul acesta, fraţii săi şi întreaga familie a tatălui său au venit acolo la el.

23:7 Saul a fost înştiinţat că David a venit la Cheila. Atunci el a zis: „Dumnezeu l-a dat în mâna mea pentru că s-a închis, intrând într-o cetate cu porţi şi cu zăvoare.

Text-cheie

„Judece Domnul între mine și tine, și Domnul să mă răzbu- ne pe tine; dar eu nu voi pune mâna pe tine.” (1 Samuel 24:12)

Când acțiunea ajunge la 1 Samuel 24:12 – textul nostru cheie – David era deja urmărit de multă vreme, încercând să stea departe de privirea lui Saul.

În urmărirea pe care o întreprinde pe urmele lui David, Saul s-a oprit să se odihnească exact în peștera în care se ascundeau David și oamenii lui (1 Samuel 24). În timp ce Saul dormea, David a luat un cuțit și a tăiat o bucată din mantia regească – drept dovadă că, dacă ar fi vrut, l-ar fi omorât pe Saul. Din ce motiv refuză David să-i facă vreun rău lui Saul? (1 Samuel 24:10)