[duminică, 16 februarie]

Pasajul biblic de la secțiunea Caz în studiu debutează cu un capitol întunecat din istoria vieții lui David, a lui Ionatan și a lui Saul. După ce citești 1 Samuel 18:1-16, răspunde la întrebările de la rubrica Fișă de studiu.

Întocmește apoi o listă cu metode precise prin care Saul ar fi putut sau ar fi trebuit să-și reprime invidia față de David.

 

Caz în studiu

18 După ce David a terminat de vorbit cu Saul, sufletul lui Ionatan s-a ataşat de sufletul lui David şi l-a iubit ca pe sine însuşi. 2 Din acea zi Saul l-a ţinut pe David la el şi nu l-a mai lăsat să se întoarcă acasă. 3 Ionatan a încheiat un legământ cu David pentru că îl iubea ca pe sine însuşi. 4 El şi-a scos mantaua pe care o purta şi i-a dăruit-o lui David; i-a dat, de asemenea, îmbrăcămintea sa de război şi chiar sabia, arcul şi cingătoarea sa. 5 Oriunde îl trimitea Saul, David se ducea şi avea izbândă[a]. De aceea Saul l-a pus în fruntea ostaşilor, lucru ce a fost bine văzut de întregul popor şi chiar şi de slujitorii lui Saul.
6 În timp ce oştirea se întorcea acasă, după ce David l-a ucis pe filistean, femeile din toate cetăţile lui Israel au ieşit în întâmpinarea regelui Saul. Ele cântau cântece de bucurie şi dansau în sunetul tamburinelor şi al lăutelor. 7 Femeile cântau în veselia lor, spunând:
„Saul a ucis miile lui,
iar David zecile lui de mii.“
8 Lui Saul nu i-au plăcut aceste cuvinte şi s-a înfuriat foarte tare, spunând: „I-au dat lui David zecile de mii, iar mie doar miile. Acum nu-i mai lipseşte decât regatul.“ 9 Începând din acea zi, Saul a început să-l privească cu ochi răi[b] pe David. 10 În ziua următoare, duhul cel rău[c] trimis de Dumnezeu a venit cu putere peste Saul, care profeţea[d] înăuntrul casei sale. David cânta la liră aşa cum făcea în fiecare zi, iar Saul avea în mână o suliţă. 11 Saul a aruncat suliţa, gândindu-se: „Îl voi ţintui pe David de zid.“ Însă David s-a ferit de el de două ori. 12 Lui Saul i-a fost teamă de David pentru că Domnul era cu acesta, iar pe el îl părăsise. 13 De aceea l-a îndepărtat de lângă el şi l-a pus căpetenie peste o mie de oameni. David conducea trupele în războaie 14 şi în tot ceea ce făcea avea izbândă pentru că Domnul era cu el. 15 Saul, văzând că David izbândea întotdeauna, se temea de el, 16 însă întreg Israelul şi Iuda îl iubeau pe David pentru că acesta îi conducea în războaie. (1 Samuel 18:1-16)

 

Fișă de studiu

 1. Care sunt personajele principale ale acestei narațiuni biblice? Încercuiește numele lor.
  Care e relația dintre ele? Sunt membri ai aceleiași familii? Prieteni? Cunoștințe?
 2. Ce evenimente au făcut ca viața acestor oameni să se intersecteze?
 3. Subliniază textele care consideri că exprimă schimbări dramatice petrecute în acest fragment de istorie.
  Îl vezi pe Dumnezeu în acest pasaj? Unde e El menționat?
 4. Pe cine din acest fragment admiri cel mai mult? De ce?
 5. Cum poți imita acel personaj în modul în care îți trăiești viața astăzi? Dar în această săptămână?
 6. Care sunt două lecții pe care crezi că Dumnezeu vrea să le înveți din acest episod biblic?
 7. Dacă ar fi să-i împărtășești unui prieten o idee din această lecție, care ar fi aceea? Marchează cu o stea locul în care apare acea idee în lecție.