[sâmbătă, 14 septembrie] Judecat și răstignit

 

 

Text de memorat:

 

Marcu 15:34

„Şi în ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: „Eli, Eli, lama sabactani” care, tălmăcit, înseamnă: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?””

 

Marcu 15 este miezul narațiunii patimilor. Prezintă procesul Domnului Isus, condamnarea Lui, batjocura din partea soldaților, răstignirea și apoi moartea și îngroparea Lui. Evenimentele din acest capitol sunt prezentate scurt și la obiect, cu detalii clare, cel mai probabil pentru că autorul lasă faptele să vorbească de la sine.

 

În întreg capitolul, paradoxul – sau ironia de situație – joacă un rol important. De aceea este nevoie să avem o definiție clară a ceea ce este paradoxul. Acesta are deseori trei componente: (1) două niveluri de sens, (2) cele două niveluri se află în conflict sau se contrazic unul pe celălalt și (3) o persoană care nu observă paradoxul sau ironia situației nu realizează ce se întâmplă și nu știe că ea este cea care va suferi consecințele.

 

În săptămâna aceasta, de la întrebarea lui Pilat: „Ești Tu Împăratul iudeilor?” la soldații batjocoritori, la semnul de deasupra crucii, la batjocura liderilor religioși: „Pe alții i-a mântuit, și pe Sine Însuși nu se poate mântui” și până la apariția neașteptată a lui Iosif din Arimateea, capitolul este plin de paradoxuri sau de ironii dureroase care dezvăluie însă adevăruri categorice despre moartea Domnului Isus și despre semnificația acesteia.

 

Studiu zilnic

 

Biblia: Marcu 12 – Luca 2
1. Cine nu era departe de împărăția lui Dumnezeu și de ce?
2. Cum intervine Dumnezeu „din pricina celor aleși”?
3. Care era vina scrisă pe crucea Domnului Isus?
4. Unde a stat pruncul Ioan „până în ziua arătării lui înaintea lui Israel”?

 

Ellen G. White: „Divina vindecare”, cap. „Creștere și slujire”
5. Ce nu a existat pentru Domnul Hristos între tronul din cer și cruce?

 

Post-ul [sâmbătă, 14 septembrie] Judecat și răstignit apare prima dată în Studiu Biblic.






Biblia zilnică BibliaZilnica.ro