[sâmbătă, 19 august] Viața trăită înțelept

 

 

Text de memorat:

 

Efeseni 5:15-17

„15 Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi. 16 Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. 17 De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului”.

 

Nu cu multă vreme în urmă, o carafă de cristal pentru vin a fost scoasă la licitație în Regatul Unit, cu descrierea: „carafă franțuzească din secolul al XIX-lea”, cu o valoare estimată de 200 de dolari americani. Doi licitatori cunoscători au recunoscut carafa drept un urcior antic islamic extrem de rar. Adevărata lui valoare estimată? În jur de 5 milioane de lire sterline (aprox. 6,5 milioane de dolari americani). De ce s-a ales cumpărătorul cu un asemenea chilipir? Știa ceva ce casa de licitație nu știa: adevărata valoare a carafei.

 

În Efeseni 5:1-20, Pavel compară valorile păgânilor cu valorile credincioșilor. Păgânii puneau preț pe poveștile deocheate (5:4), pe petrecerile cu băutură (5:18) și pe desfrânarea sexuală (5:3,5), pe care le considerau marile comori ale vieții. Credincioșii însă știu că vine o zi finală a evaluării, când adevărata valoare a tuturor lucrurilor va ieși la iveală (5:5,6). În loc să vadă ce câștig le oferă petrecerile și beția, ei pun preț, printre altele, pe „orice bunătate, […] neprihănire și […] adevăr” (5:9) în Hristos. Prin urmare, Pavel îi îndeamnă să pună mâna pe toate „chilipirurile” găsite în Hristos, pentru că trăiesc (ca noi toți) în pragul veșniciei (5:15-17).

 

 

Studiu zilnic

 

Biblia: Psalmii 99 – 105
1. Ce expresie se repetă de trei ori în Psalmul 99?
2. Cu ce păsări se aseamănă nenorocitul doborât de întristare?
3. Ce înfrumusețează fața omului?
4. Ce a trimis Domnul la cerere?

 

Ellen G. White: „Rugăciunea”, capitolul 30 (de la „Vie împărăția Ta” până la „Și nu ne duce în ispită…”)
5. La ce se referă prima jumătate a Rugăciunii Domnești?

 

 

Post-ul [sâmbătă, 19 august] Viața trăită înțelept apare prima dată în Studiu Biblic.