[joi, 3 februarie] Un preot fără păcat

 

 

6. Care sunt cele cinci trăsături ale lui Isus din pasajul următor? Evrei 7:26

 

Evrei 7:26

„Şi tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfânt, nevinovat, fără pată, despărţit de păcătoşi şi înălţat mai presus de ceruri,…”

 

Isus a fost „sfânt”. Aceasta înseamnă că El a fost fără cusur în relația cu Dumnezeu (Evrei 2:18; 4:15; 5:7,8). În traducerea Vechiului Testament în greaca veche s-a folosit același termen grecesc pentru a-i numi pe aceia care își mențin relația de legământ cu Dumnezeu și cu alții.

 

Isus a fost „fără pată”. El rămâne pur și neatins de rău, în ciuda faptului că a fost ispitit „în toate lucrurile” (Evrei 4:15; 2:18). Natura desăvârșită, fără păcat, a lui Isus reprezintă un aspect important al preoției Sale. Vechiul legământ prevedea că animalele pentru jertfă trebuiau să fie „fără cusur” pentru a fi acceptate de Dumnezeu (Leviticul 1:3,10 etc.). Ascultarea desăvârșită a lui Isus în timpul vieții Sale pe pământ a făcut posibil ca El să Se ofere ca o jertfă plăcută lui Dumnezeu (Evrei 9:14).

 

Isus a fost „despărțit de păcătoși” atunci când S-a înălțat la cer. Timpul verbal din greacă sugerează că aceasta este starea actuală a lui Isus, care a început la un anumit moment în timp. Cât a trăit pe pământ, Isus a suferit împotrivire din partea păcătoșilor, dar a ieșit biruitor și apoi a șezut la dreapta lui Dumnezeu (Evrei 12:2,3). Isus mai este „despărțit de păcătoși” și pentru că El este în mod desăvârșit fără păcat (Evrei 4:15).

 

Isus a fost „înălțat mai presus de ceruri”. Aceasta înseamnă că El a fost înălțat deasupra a tot ce există și, deci, este una cu Dumnezeu. În psalmi, Dumnezeu este Cel înălțat „peste ceruri” (Psalmii 57:5,11; 108:5).

 

Isus a fost pe deplin om, dar nu a fost un om păcătos, așa cum suntem noi (Evrei 2:14-16; 4:15). Isus este perfect nu doar pentru că nu a păcătuit niciodată, ci și pentru că nu a fost degradat de păcat, așa cum suntem noi.

 

Totuși, fiindcă El a fost și om pe deplin, este și Exemplul nostru. Ne arată cum să ne comportăm în alergarea vieții (Evrei 12:1-4). El este pilda pe care trebuie s-o urmăm (1 Petru 2:21-23). Fiindcă este „sfânt, nevinovat, fără pată, despărțit de păcătoși” (Evrei 7:26), El este Mântuitorul nostru, și noi, la rândul nostru, putem reflecta caracterul Său.

 

Deși a fost un om ca și noi, Isus nu a păcătuit niciodată. Cum putem cuprinde cu mintea noastră acest gând minunat? De ce făgăduința că sfințenia Sa ne va fi atribuită prin credință trebuie să ne dea siguranța mântuirii?

 

 

Post-ul [joi, 3 februarie] Un preot fără păcat apare prima dată în Studiu Biblic.