[sâmbătă, 16 octombrie] Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău

 

 

Text de memorat:

 

Deuteronomul 6:5

„Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu toată puterea ta”.

 

În religia iudaică, una dintre rugăciunile cele mai importante este preluată din Deuteronomul 6. Este cunoscută drept „Shema”, bazată pe primul cuvânt ebraic din rugăciune, din rădăcina shama’, care înseamnă „a asculta” sau chiar „a se supune” – un cuvânt care apare în repetate rânduri nu doar în Deuteronomul, ci în tot Vechiul Testament.

 

Primul vers din rugăciunea „Shema” sună astfel:

 

Shema Yisrael Adonai Elohenu Adonai echad.

 

Acesta înseamnă: „Ascultă, Domnul, Dumnezeu nostru, este singurul Domn” (Deuteronomul 6:4). De multe ori, când evreii rostesc rugăciunea aceasta își acoperă ochii, ideea fiind aceea ca nimic să nu îi distragă de la a se gândi la Dumnezeu. Acest prim vers din „Shema” este considerat a fi o afirmație a naturii monoteiste a lui Adonai Elohenu, „Domnul, Dumnezeul nostru”, și a loialității lui Israel doar față de El și față de niciun alt „dumnezeu”. De fapt, s-ar putea citi și: „Domnul este Dumnezeul nostru.”

 

Acest singur vers este parte din primul discurs pe care Moise li l-a adresat copiilor lui Israel atunci când aceștia erau pe punctul de a intra în Țara Promisă. Totuși, ce urmează după versul introductiv este o expresie puternică a adevărului care rămâne la fel de crucial acum cum a fost atunci.

 

 

Post-ul [sâmbătă, 16 octombrie] Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău apare prima dată în Studiu Biblic.