[marți, 31 august] Străinul care este în casa ta

 

 

5. Ce ne spune versetul acesta despre statutul Israelului antic?

 

Exodul 19:6 

„Îmi veţi fi o împărăţie de preoţi şi un neam sfânt. Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune copiilor lui Israel”.

 

Israelul fusese chemat din Egipt ca să fie poporul legământului lui Dumnezeu, națiunea prin care Evanghelia să fie răspândită în lume. Fără îndoială, copiii lui Israel au fost obiectul grijii speciale a lui Dumnezeu; lor li s-au acordat privilegii deosebite și, în același timp, responsabilități speciale.

 

6. Ce ne învață următorul text despre modul în care îi privește Dumnezeu pe ceilalți oameni, în afară de evrei?

 

Exodul 23:9,12

„9 Să nu asupreşti pe străin; ştiţi ce simte străinul, căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului.

 

12 Timp de şase zile să-ţi faci lucrarea. Dar în ziua a şaptea să te odihneşti, pentru ca boul şi măgarul tău să aibă odihnă, pentru ca fiul roabei tale şi străinul să aibă răgaz şi să răsufle”.

 

Universalitatea Sabatului este un aspect care le scapă multora. Bineînțeles, eroarea cea mai răspândită este că Sabatul a fost valabil doar pentru evrei, o eroare demascată în primele capitole ale cărții Geneza. La urma urmei, Dumnezeu i-a creat pe toți oamenii; așadar, toți oamenii ar trebui să-și aducă aminte de ziua de Sabat.

 

Deși ar trebui să nu uităm niciodată ce reprezintă Sabatul pentru noi, ar fi bine să ne amintim și de ceea ce ar trebui să ne spună el despre alții. Într-un anumit sens, faptul de a ne odihni și a avea o relație cu Creatorul și Răscumpărătorul nostru ne va conduce automat să-i vedem pe ceilalți cu alți ochi, și anume, ca ființe create de același Dumnezeu de care am fost și noi creați; iubiți de același Dumnezeu care ne iubește și care a murit atât pentru noi, cât și pentru ei. După cum am văzut (Exodul 20:10; Deuteronomul 5:14), robii, străinii, chiar și animalele ar trebui să aibă parte de odihna Sabatului.

 

Faptul că și străinii care erau împreună cu ei (chiar și cei care nu erau încă părtași la făgăduințele legământului încheiat cu Israel) trebuiau să se bucure de odihna de Sabat spune mult. Ființele umane, și nici animalele, nu ar trebui să fie vreodată exploatate sau abuzate. În fiecare săptămână trebuia să i se reamintească poporului evreu, și nouă, cât de multe avem în comun cu ceilalți oameni. Chiar dacă noi ne bucurăm de binecuvântări și de privilegii de care ceilalți nu se bucură, trebuie să ne amintim că suntem chemați să-i tratăm cu respect și cu demnitate.

 

Cum ar putea faptul că tu respecți Sabatul să devină o binecuvântare și o mărturie pentru cei care nu-l respectă?

 

 

Post-ul [marți, 31 august] Străinul care este în casa ta apare prima dată în Studiu Biblic.