[luni, 24 mai] Sabatul înainte de Sinai





 

 

„Și Moise le-a zis: «Domnul a poruncit așa. Mâine este ziua de odihnă, Sabatul închinat Domnului; coaceți ce aveți de copt, fierbeți ce aveți de fiert și păstrați până a doua zi dimineața tot ce va rămâne!” (Exodul 16:23).

 

Citește în Exodul 16 relatarea despre mana care le-a fost oferită copiilor lui Israel în pustie, înainte de Sinai. Observă ce ne descoperă raportul biblic:

 

1. În fiecare zi putea fi folosită o porție obșinuită de mană, dar în ziua a șasea israeliții trebuiau să strângă o porție dublă.

 

2. În Sabat nu cădea mană deloc.

 

3. Porția în plus necesară pentru Sabat era păstrată din ziua a șasea fără să se strice, în timp ce în oricare altă zi mana nu ținea până a doua zi.

 

3. Ce ne descoperă această relatare în legătură cu sfințenia Sabatului înainte de darea Legii la Sinai? (Vezi Exodul 16:23-28.)

 

„De fapt, identificarea Sabatului cu ziua a șaptea, declarația că Domnul le-a dat Sabatul israeliților și mențiunea că, la porunca lui Dumnezeu, poporul s-a odihnit în ziua a șaptea, toate arată negreșit spre instituirea primordială a Sabatului [la Creațiune].” – G. F. Waterman, „The Zondervan Pictorial Encyclopedia of the Bible”, vol. 5, p. 184.

 

4. În Exodul 16 se spune despre Sabat mult mai mult decât pare la prima vedere. Iată ce ne învață acest pasaj:

 

1. Care este ziua pregătirii pentru Sabat 

2. A câta zi a săptămânii este Sabatul 

3. Care este originea Sabatului 

4. Ce fel de zi ar trebui să fie Sabatul

5. Este Sabatul o zi de post?

6. Este Sabatul un test al loialității față de Dumnezeu? 

 

Cum se potrivește înțelegerea ta despre Sabat cu ceea ce se spune despre el în Exodul 16?

 

 

Post-ul [luni, 24 mai] Sabatul înainte de Sinai apare prima dată în Studiu Biblic.