[joi, 11 martie] Un timp pentru noi





 

 

9. De ce vorbește Isaia despre Sabat? Ce legătură este între Sabat și Ziua Ispășirii din versetele anterioare?

 

Isaia 58:13

„Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfântă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu-L, şi dacă-l vei cinsti, neurmând căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededându-te la flecării…”

 

Ziua Ispășirii din fiecare an era o zi de Sabat. Acest Sabat ceremonial era ca Sabatul săptămânal, în sensul că toate lucrările, de orice fel, erau interzise (Leviticul 23:27-32). Prin urmare, așa cum a fost recunoscut de primii adventiști de ziua a șaptea, regula conform căreia perioada de odihnă din Ziua Ispășirii dura de seara până a doua zi seara (Leviticul 23:32) ne spune că același lucru trebuie să fie adevărat și pentru Sabatul săptămânal. La fel, deși contextul din Isaia 58:13,14 este cel al Sabatului ceremonial din Ziua Ispășirii, mesajul se aplică totodată și la Sabatul din fiecare săptămână.

 

10. Recitește Isaia 58:13. Ce fel de zi ar trebui să fie Sabatul? Cum putem avea și noi experiența Sabatului prezentată în acest verset? Dată fiind semnificația lui, de ce ar trebui să fie o zi ca aceea descrisă în text?

 

Isaia 58 tratează trei teme principale: tăgăduirea de sine, bunătatea față de cei din jur și Sabatul. Care sunt legăturile dintre ele?

 

În primul rând, toate cele trei teme presupun concentrarea asupra lui Dumnezeu, asupra priorităților Lui și recunoașterea dependenței noastre de El. În al doilea rând, atunci când le împlinesc pe toate trei, oamenii urmăresc sfințenia prin încercarea de a-L imita pe Dumnezeu (Filipeni 2:8), Cel ce dă dovadă de bunătatea care se sacrifică pe sine (Ioan 3:16) și care Și-a încetat lucrarea în ziua de Sabat la sfârșitul săptămânii creațiunii (Geneza 2:2,3; Exodul 20:11).

 

Uită-te la celelalte conexiuni dintre tăgăduirea de sine, bunătate și Sabat, așa cum sunt prezentate în Isaia 58. Compară cu Exodul 23:12; Marcu 2:27; 3:1-5; Ioan 5:1-17. Ce schimbări ar trebui să faci pentru a experimenta aceste binecuvântări?

 

 

Post-ul [joi, 11 martie] Un timp pentru noi apare prima dată în Studiu Biblic.