[luni, 15 iunie] Înfruntă dificultăţile cu sinceritate şi atenţie

 

 

Ți s-­a întâmplat vreodată să dai peste un text sau mai multe pe care să nu le înțelegi sau care să ți se pară greu de armonizat cu alte texte sau cu realitatea, în general? Sigur te­-ai confruntat și tu cu această problemă. Întrebarea este: Cum ai răspuns? Sau, chiar mai important, cum ar trebui să răspunzi?

 

2. Cum ne-ar putea ajuta următoarele versete să abordăm pasajele dificile?

 

1 Cronici 29:17 p.p.

”Ştiu, Dumnezeule, că Tu cercetezi inima şi că iubeşti curăţia de inimă, de aceea Ţi-am adus toate aceste daruri de bunăvoie în curăţia inimii mele ”

 

Proverbele 2:7

”El dă izbândă celor fără prihană, dă un scut celor ce umblă în nevinovăţie.”

 

1 Timotei 4:16

” Fii cu luare-aminte asupra ta însuţi şi asupra învăţăturii pe care o dai altora; stăruieşte în aceste lucruri, căci, dacă vei face aşa, te vei mântui pe tine însuţi şi pe cei ce te ascultă.”

 

Doar când suntem onești putem face față dificultăților în mod adecvat. Dacă suntem sinceri, nu vom evita vreo dificultate, nu vom încerca să o punem în umbră, dar nici nu vom da răspunsuri superficiale care să nu stea în picioare în fața testului. Dumnezeu Se bucură când vede sinceritate și integritate. De aceea ar trebui să copiem caracterul Său în tot ce facem, chiar și în studierea Bibliei.

 

Persoanele sincere vor aborda dificultățile din Biblie cu atenție și nu vor prezenta informația scoasă din context, nu vor distorsiona adevărul cu un limbaj pompos și nu îi vor induce în eroare pe alții prin manipularea dovezilor. Este mult mai bine să aștepți un răspuns care poate fi susținut pentru o chestiune dificilă decât să încerci să oferi o soluție evazivă sau nesatisfăcătoare. Un efect secundar pozitiv al sincerității în studierea Bibliei este încrederea, și încrederea stă la baza tuturor relațiilor personale sănătoase. Îi convinge pe oameni mult mai mult decât un răspuns nefondat. Este mai bine să spui că nu știi să răspunzi la întrebare sau să explici corect textul decât să încerci să faci textul să spună ce vrei tu când, de fapt, spune altceva.

 

Cercetătorul atent dorește cu ardoare să cunoască adevărul din Cuvântul lui Dumnezeu și se asigură tot timpul că nu se grăbește la concluzii pripite care au la bază cunoștințe limitate sau dovezi nefondate. El este hotărât să nu treacă cu vederea vreun aspect sau detaliu care ar putea fi important. Nu se grăbește, ci este meticulos și sârguincios în studierea Cuvântului lui Dumnezeu și în tot ce ține de el.

 

Ce faci, sau ce ar trebui să faci, cu textele pe care nu le înțelegi complet sau care nu par să se încadreze în modul în care înțelegi tu adevărul?