[joi, 31 octombrie] Exemplul lui Neemia
6. Ce motive avea Neemia să nu ceară de la popor „veniturile cuvenite dregătorului”?
Neemia 5:18
”Mi se pregătea în fiecare zi un bou, şase berbeci aleşi şi păsări şi, la fiecare zece zile, se pregătea din belşug tot vinul care era de trebuinţă. Cu toate acestea, n-am cerut veniturile cuvenite dregătorului, pentru că lucrările apăsau greu asupra poporului acestuia.”
Cel mai probabil, Neemia a scris aceste cuvinte după întoarcerea la curtea lui Artaxerxes, după cei doisprezece ani de conducere în Iuda. Deși dregătorii erau îndreptățiți să primească venituri din partea supușilor lor, Neemia nu a cerut acest drept, ci și-a asigurat singur cele necesare traiului. Și nu și-a plătit doar propriile cheltuieli, ci a purtat de grijă întregi familii și celor de la curte. Zorobabel, primul dregător, este singurul al cărui nume este menționat. Când vorbește despre „cei dintâi dregători”, cel mai probabil Neemia face referire la ceilalți dregători, de la Zorobabel până la el. În momentul în care și-a încheiat mandatul, probabil că el pierduse deja mulți bani. În loc să câștige bogății, cum ar fi fost de așteptat de la cineva aflat într-o poziție înaltă, probabil că el a pierdut bani și multă avere. Neemia era bogat, tocmai de aceea a putut să ofere zilnic hrană la atât de mulți oameni și a fost foarte generos în a le dărui celorlalți (Neemia 5:17,18). Deși nu a fost la fel cu ce a făcut Avraam după salvarea celor luați în robie de națiunile înconjurătoare (Geneza 14), ceea ce face Neemia aici descoperă același principiu.
7. Ce rugăciune înălţa Neemia și cum îi putem înţelege motivaţia în lumina Evangheliei?
Neemia 5:19
”Adu-Ţi aminte de mine spre bine, Dumnezeule, pentru tot ce am făcut pentru poporul acesta!”
În cazul lui Neemia vedem un exemplu de om care a pus lucrarea Domnului și pe Dumnezeu mai presus de câștigul său și de avantajul personal. Este o lecție benefică pentru noi toți, indiferent de situația în care ne aflăm. Este ușor să lucrăm pentru Domnul atunci când nu ne costă nimic.
Citește Filipeni 2:3-8. Cum poți arăta în viața ta principiile de jertfire de sine prezentate aici?