[vineri, 24 februarie] Avram plătește zecime

În timp ce Avram şi oamenii lui se întorceau de la salvarea prizonierilor, regele Salemului le-a ieșit în întâmpinare şi l-a binecuvântat pe Avram. Numele lui era Melhisedec. Era preot şi rege. Numele orașului său (Salem) a devenit ulterior Ierusalim. Geneza 14:18-20

Melhisedec Îl reprezenta pe Isus. El este Marele nostru Preot în cer acum, şi El va fi Regele nostru în Noul Ierusalim.

Geneza spune că Avram i-a plătit zecime lui Melhisedec. Ce este zecimea? Dacă te-ar întreba cineva ce este zecimea, ce i-ai spune? Zecimea este diferită de daruri? Desigur că da. Zecimea înseamnă a zecea parte. Asta semnifică un ban pus deoparte la fiecare zece bănuți, un leu din zece şi tot aşa. Tot ceea ce avem îi aparține cu adevărat Domnului şi noi ne arătăm recunoștința dăruind. Însă zecimea îi aparține Lui într-un fel aparte. Unde ne cere Domnul să ducem zecimea şi ce ne promite dacă ascultăm de El? Maleahi 3:10

Locul de colectare a zecimii este biserica. Zecimea strânsă în toate bisericile dintr-o conferință este trimisă la trezoreria conferinței respective. Apoi, conferința – nu bisericile – îi plătește pe pastori. Astfel, pastorul nu depinde de biserica pe care o slujește pentru a fi plătit de ea. Ce plan înțelept şi drept a făcut Domnul!

Unii oameni sunt tentați să creadă că ei nu își pot permite să plătească zecimea. Însă a plăti corect zecimea înseamnă că recunoaștem că tot ce avem îi aparține Domnului şi că alegem să avem încredere în Dumnezeu şi să ascultăm de El, indiferent ce se întâmplă.

Așadar, când primim salariul/alocația, primul lucru pe care ar fi bine să îl facem este să punem zecimea deoparte pentru a I-o înapoia Domnului. Apoi, putem să plănuim cum să folosim restul de bani: pentru daruri, plata facturilor şi pentru a cumpăra lucrurile de care avem nevoie.

Aplicaţie: A păstra pentru tine chiar şi un singur leu din zecimea Domnului este același lucru cu a fura. Citește Leviticul 27:30 şi Maleahi 3:8-10 pentru a afla cât de serios este acest lucru.