[miercuri, 16 noiembrie] Spre California

Știați că, la un moment dat, adventiștii au considerat California un câmp de misiune? În 1868, au strâns o mie de dolari pentru a cumpăra un cort mare și a-i John trimite pe John Loughborough și pe Daniel Bourdeau ca misionari acolo. La acea vreme, a merge în California era ca și cum ai călători în cealaltă parte a lumii. Le-a luat mai mult de trei săptămâni să ajungă acolo.

Când au ajuns, îi aștepta o scrisoare de la Ellen White. Ea scrisese instrucțiunile pe care Dumnezeu i le dăduse pentru o evanghelizare de succes în California. Îi aștepta și un creștin care, după ce s-a rugat, a avut un vis în care i s-a spus să caute doi misionari din est cu un cort! De asemenea, a fost instruit să îi invite să țină întâlniri în orașul său, Petaluma.

Simțind călăuzirea lui Dumnezeu, Loughborough și Bourdeau și-au ridicat cortul și au ținut întâlniri. Pastorii celorlalte comunități au încercat să-i oprească, dar eforturile lor au ajutat de fapt la răspândirea veștilor despre întâlniri. Până la sfârșitul seriei de întâlniri, douăzeci de persoane au acceptat adevărul.

Următoarea serie de întâlniri a avut loc în Windsor. Una dintre persoanele care s-a convertit la acea întâlnire a fost Abram La Rue. Ei nu știau că el va fi primul misionar adventist în China! La întâlniri a participat și un bărbat pe nume J. F. Wood. El se mutase în California pentru a scăpa de un vecin care îi tot vorbea despre Sabat. Acum a acceptat Sabatul și mai târziu s-a întors în Washington, unde el însuși a ținut întâlniri și a organizat o biserică.

Din cauza succesului pe care Dumnezeu îl dădea misionarilor Săi, un om furios era hotărât să-l ucidă pe John Loughborough în timp ce acesta călătorea pentru a predica la o întâlnire într-un Sabat. Dar el a trecut pe acolo mult mai devreme decât se aștepta omul. Înainte de începerea întâlnirii, Loughborough l-a văzut pe bărbat mergând pe drum, purtând o bâtă și un cuțit. Mulțumind pentru protecția lui Dumnezeu, el a spus: „Sper că se va distra bine pe drum, așteptându-mă”.

Aplicație: Dumnezeu îi protejează adesea pe slujitorii Săi de pericole necunoscute. Psalmii 91:9-11; 97:10 Te poți gândi la un moment în care El te-a protejat?