[miercuri, 28 septembrie] Calcularea datei

În august 1844, mulți credincioși adventiști, printre care Joseph Bates și James White, au mers la o întâlnire în Exeter, New Hampshire. Ei sperau să afle de ce nu venise Isus. Dar prezentatorii nu aveau nimic nou de spus. Au trecut în revistă toate profețiile, dar nu au putut găsi nicio greșeală. Au studiat istoria, dar nu au văzut nicio eroare. Părea atât de clar că sanctuarul urma să fie curățat la sfârșitul celor 2 300 de ani, iar ei erau siguri că era vorba de primăvara anului 1844. Dar Isus nu venise atunci. Ce putea fi greșit?

În timpul întâlnirii, Dumnezeu a trimis răspunsul la întrebarea lor. El s-a folosit de un predicator adventist pe nume Samuel Snow. Pe 12 august, el a venit la întâlnire, deși mai târziu, dornic să împărtășească ceea ce descoperise.

Cele mai importante idei ale sale au fost că cei 2 300 de ani erau ani întregi și că sincronizarea sărbătorilor din Vechiul Testament era exactă. Împreună, aceste două idei i-au ajutat să înțeleagă exact când urmau să se termine cei 2 300 de ani.

Samuel Snow a spus că acestă perioadă nu se va încheia decât după ce vor fi trecut 2 300 de ani întregi după decretul de reconstruire a Ierusalimului. Cei 2 300 de ani au început atunci când decretul regelui persan a intrat în vigoare, în toamna anului 457 î.Hr., și, prin urmare, ar fi trebuit să se încheie în toamna anului 1844. Aici se potrivește ideea de „ani întregi”. Vezi graficul de mai jos.

Aplicație: Greșeala pe care Samuel Snow a rectificat-o făcuse întotdeauna parte din învățătura lui Miller, dar niciun critic sau oponent nu o recunoscuse vreodată. De ce? Daniel 12:10