[miercuri, 21 septembrie] Himes îl ajută pe Miller

Mesajul lui Miller despre a doua venire a lui Isus a creat o mare emoție oriunde a fost predicat. Mulți oameni au fost convertiți și era de așteptat să existe o trezire în bisericile în care Miller vorbise.

Dar, în multe privințe, nu părea că se întâmpla mare lucru. În primul rând, Miller nu înființa o nouă biserică. Cei care așteptau revenirea lui Isus nu se întâlneau ca un grup separat. Metodiștii continuau să meargă la biserica metodistă, iar baptiștii continuau să meargă la biserica baptistă. Acest lucru a făcut ca să fie greu de știut cu adevărat câți „adventiști” așteptau revenirea lui Isus.

Și nu erau întotdeauna numiți „adventiști”. De multe ori au fost numiți „milleriți” de către cei care credeau că „fanaticul Miller” le spălase creierul tuturor adepților săi.

Dar Miller nu era un fanatic. Când oamenii participau cu atenție la întâlniri, descopereau că era calm și sensibil. Predicile sale nu erau fanteziste; erau doar simple studii biblice. Dar ceea ce îi lipsea în ceea ce privește stilul de vorbire era mai mult decât compensat de cunoștințele sale despre Biblie. Mulți oameni care mergeau la unele dintre întâlnirile sale doar pentru a râde de vorbitor erau convinși că avea dreptate.

La sfârșitul anului 1839, Miller l-a întâlnit pe Joshua Himes, un tânăr predicator din Boston. După ce a ascultat prelegerile lui Miller, Himes a fost convins că Dumnezeu îl chema să ajute la predicarea despre venirea în curând a lui Isus. Cei doi bărbați erau o pereche rânduită de Dumnezeu. Miller era bătrân (avea 60 de ani), dar Himes era tânăr (avea 30 de ani); Miller era calm și liniștit, dar Himes era îndrăzneț; Miller era un fermier, un om de la țară, dar Himes era familiarizat cu marile orașe.

În câteva săptămâni, Himes a scos de la tipar primul număr al revistei Semnele timpului. Aceasta a fost prima dintre zecile de noi reviste care promovau Adventul. Himes a publicat, de asemenea, sute de broșuri și cărți; a tipărit faimoasa Hartă profetică din 1843; și a aranjat ca Miller să vorbească adesea în marile orașe: New York, Philadelphia și Washington, D.C.

Aplicație: Citește 1 Corinteni 12:1,4-11. Ne determină Dumnezeu să dorim vreodată să fim „la fel ca toți ceilalți”? De ce nu?